Alla artiklar

3 sätt att styra upp ekonomin i bonusfamiljen
  • hushållsekonomi
  • relationsekonomi

3 sätt att styra upp ekonomin i bonusfamiljen

Hur ni ska göra med den gemensamma ekonomin om ni är en bonusfamilj är inte alltid helt tydligt. Ska partnern som har fler barn betala mer? Eller är det bättre att dela rakt av? Fast borde inte den som tjänar mest också betala mer? Det viktiga är att ni pratar om det. Här är därför lite tips på hur ni kan styra upp ekonomin beroende på er situation.

Hur ser er ekonomiska situation ut?

En bra start är att lägga alla korten på bordet och gå igenom bådas ekonomiska situation. På det sättet blir det lättare att bestämma hur ni ska lägga upp er gemensamma ekonomi. Grejer att prata om kan vara:

  • Inkomst
  • Eventuella lån
  • Försäkringar
  • Kostnader för barnens aktiviteter
  • Hur ska barnens kostnader delas med era ex?
  • Övriga fasta kostnader

Nästa steg är att sätta upp en gemensam budget där ni kommer överens om hur ni ska fördela utgifterna mellan er.

Bestäm hur ni vill fördela utgifterna

  1. Dela lika - oavsett antal barn och vad ni tjänar
    Har ni lika många barn sen tidigare när ni flyttar ihop kan det vara enklast att dela lika på de gemensamma utgifterna. Eller om en av er inte har barn men tjänar betydligt mer, då kan det ändå jämna ut sig. Tanken är att det ska bli så jämlikt som möjligt.
  2. Dela på utgifterna efter vad ni tjänar
    Om er inkomster skiljer sig mycket kan en lösning vara att dela på utgifterna utifrån vad ni tjänar. Om en av er tjänar 30% mer ska hen också bidra med 30% mer till de gemensamma utgifterna, där kostnaderna för alla barn i bonusfamiljen ingår.
  3. Betala för era egna barns utgifter
    Ett annat alternativ är att är att respektive förälder betalar för sina egna barns utgifter. Det kan bli lite omständligt eftersom ni behöver spara alla kvitton. En enklare lösning kan vara att dela rakt av på gemensamma kostnader som mat, el, försäkringar men att var och en betalar sina egna barns kläder, nöjen och fritidsaktiviteter.

Barnen ska känna att det är rättvist

Oavsett hur ni väljer att organisera ekonomin är det viktigt att barnen upplever det som rättvist. Det kan nog många av oss känna igen sig i som har syskon, att det måste vara millimeterrättvisa. Se till att prata igenom hur ni ser på pris och antal födelsedagspresenter, veckopengens storlek osv. Det kan skilja sig mycket i olika familjer och bör vara lika oavsett vems barnen är, eftersom ni är EN familj nu. Är det stor åldersskillnad kan såklart veckopengen vara olika stor. Viktigt är isåfall att förklara varför det är så, att du får en viss veckopeng om du t.ex. är 8 år och en annan när du fyllt 15 år.


Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank