Sätt dina sparmål för 2021

Det finns alltid en risk att du kommer på saker för sent. Att du skulle varit med i facket eller byggt upp en buffert för när det oförutsedda sker. 2020 gjorde många av oss väl medvetna om att det funnits saker man borde gjort för att inte känna samma stress över sin ekonomi. Men nu är det trots allt nytt år och dags för nya tag. Vi tänkte därför vi ge dig lite tips på hur du kan spara mer och vad som är viktiga sparmål.

Sänka dina fasta kostnader

För att kunna spara mer behöver du givetvis sänka dina utgifter. Att inte shoppa något “onödigt” är relativt enkelt att ta till då och då men Susanna Larsson, privatekonom på Nordax Bank menar att störst effekt får du om du drar ner på de fasta kostnaderna.

“Det är naturligt att titta på vilka utgifter man kan dra ner på här och nu, men för det mesta är det ju den totala månadskostnaden på sikt som man vill få ner. Även om det givetvis är bra att dra ner på kläd-och nöjeskontot är det också bra att se över sina fasta kostnader.”

Susannas bästa tips för att minska dina fasta utgifter:

  • Går din hemförsäkring att förhandla om?
  • Har du onödigt dyrt elavtal? - använd en jämförelsetjänst för att se om det finns billigare alternativ
  • Har du flera smålån? Om du inte kan betala av dem direkt, samla lånen i ett lån med lägre ränta. Då får du ner räntekostnaderna och har mer pengar över varje månad.

Är det alltid en fördel att samla sina lån?

Ja, flera mindre lån är oftast betydligt dyrare var för sig än ett större. Det beror på att små lån ofta har högre räntor. Dessutom läggs det på avi- och administrationsavgifter på respektive lån. Många bäckar små, blir stora kostnader i längden. Har du dessutom fått högre lön sen du tog dina tidigare lån? Då har du möjlighet att få ännu bättre villkor och lägre ränta när du samlar dina lån till ett. Äger du en bostad som är belånad till max 85% av marknadsvärdet? Då kan du välja samla dina lån i ett bolån. Att låna med bostaden som säkerhet innebär ofta bättre villkor och lägre ränta jämfört med ett privatlån utan säkerhet.

Samla dina lån

Hur stor buffert ska jag ha?

Att spara för att säkra en stabil ekonomi även i svårare tider, kanske inte känns jättekul. Däremot så kommer en buffert innebära ett större lugn i vardagen. En rekommendation är att ha tre månadslöner på ett sparkonto. Glöm inte att se om du kan dra ner på dina fasta kostnader för att kunna spara mer varje månad.

Hur mycket ska jag spara till pensionen?

Sen var det pensionen ja. Något som för vissa av oss kan kännas långt bort och omotiverat att spara till. Men innerst inne vet du att den är viktig den med. Även om du har en tjänstepension (den delen du får från jobbet) så bör du spara utöver den för att säkra en bra levnadsstandard som pensionär. Ett riktmärke är att spara 3-5 % av din inkomst. Så tjänar du 25 000 kr, bör du alltså spara omkring en tusenlapp varje månad.

Samla dina lån

Kopiera länk: