Hur mycket borde jag spara av min lön?

Det finns många anledningar till att spara. Du kanske vill gardera dig med en buffert, spara till pensionen eller en resa. Men hur mycket borde man spara – och hur ofta? Här kommer några tips på hur du orienterar dig i spardjungeln.

Till att börja med – sätt mål. Vad vill du spara till? Beroende på om du är ute efter ett kortsiktigt eller långsiktigt sparande kommer det påverka hur mycket du sätter undan varje månad.

Om du vill spara pengar långsiktigt rekommenderar vi ett sparande där du sätter av ungefär 10% av din lön varje månad. För över pengar till sparkontot så fort lönen kommer in på kontot, istället för att vänta tills lönen nästan är förbrukad i slutet av månaden. Ett bra sätt att inleda sitt sparande är genom att se över alla utgifter och skära ner på det som är onödigt. Behöver du verkligen äta lunch ute alla veckodagar? Eller köpa två par skor varje månad? Nja, troligtvis inte – sätt in pengarna på ditt sparkonto istället.

Sparar du kortsiktigt till ett större inköp eller en resa – försök att spara mer än 10 % av din lön. Bestäm dig för att bara lägga pengar på det mest nödvändiga som boende, mat och räkningar. Samtidigt drar du ner på utgifter som inte behövs – till exempel kläder och prylar. Sparande på det här viset kan funka under en kort period, men sällan i längden.

Vi på Nordax Bank har sparkonto med bra sparränta, perfekt för både långsiktigt och kortsiktigt sparande.

LÄS MER OM NORDAX SPARKONTON

Bara du bestämmer dig för att börja spara blir det lättare! Här kommer fyra enkla steg som hjälper dig att komma igång:

  1. Sätt mål - vad sparar du till? Detta kan avgöra hur mycket du lägger undan varje månad
  2. Så fort lönen trillar in, sätt över runt 10% på ditt sparkonto
  3. Om du sparar till något i närtid, som ett större inköp eller resa – då kan du spara mer
  4. Om nödvändigt, dra ner på onödiga utgifter och prioritera det du verkligen vill lägga pengar på


Lycka till med ditt sparande!

Taggar: Spartips
Kopiera länk: