Privatlån eller snabblån, vad är skillnaden?

Privatlån, sms-lån, blancolån, snabblån, billån, båtlån… Listan kan göras lång och många gånger är det svårt att utläsa vad skillnaden egentligen är. Det ska vi nu försöka bringa klarhet i! Vi kommer framförallt ta en lite närmare titt på privatlån och snabblån.

Likheter mellan snabblån och privatlån

Både privatlån och snabblån vänder sig till privatpersoner och är lån utan säkerhet. Juridiskt så finns det inte någon skillnad mellan de två olika lånen utan förhållandet mellan långivaren och låntagaren är detsamma. Det enda som skiljer sig är villkoren och beloppen.

Skillnader mellan snabblån och privatlån

Det är viktigt att notera att detta är generella skillnader mellan de två olika lånen. Långivaren bestämmer själva sina villkor, vilket gör att lånevillkoren kan variera mellan olika kreditgivare.

Snabblån

 • Det lägsta lånebeloppet som de flesta långivare ger är mellan 500 och 1000 kr. Däremot kan skillnaden på det högsta lånebeloppet inom snabblån variera markant mellan olika smålånsgivare. Det varierar mellan 3000-20000 kr.
 • Normalt brukar avbetalningstiden på ett snabblån variera mellan 14-90 dagar. Men många långivares krav på återbetalning på smålån sträcker sig så långt upp som 1-2 år.
 • Det är vanligt med besked direkt och pengarna på kontot inom samma eller nästa bankdag. Handläggningstider och utbetalningar för snabblån lever upp till namnet på låneformen.
 • Eftersom att snabblån endast gäller under en kort tid brukar den effektiva räntan vara betydligt högre än för andra lån.
 • Det är lågt ställda krav på en låntagare som vill ta ett snabblån vad gäller personens inkomst och ålder. Normalt kräver långivaren att du är 18 år och att du har en årsinkomst på minst 50000 kr.

Privatlån

 • Möjligt lånebelopp för privatlån är normalt cirka 10 000 - 500 000 kr
 • Ett privatlån kan löpa mellan 1-15 år och lånebeloppet kan variera väldigt mycket. Ett större lån löper ofta på längre tid än ett mindre lån.
 • Till skillnad från ett snabblån där du får besked direkt på skärmen, är beskedet du får för privatlån ett preliminärt svar. Det slutgiltiga svaret får du efter att kreditbedömning har gjorts, vilket tiden kan variera för. Ett privatlån brukar ta mellan 2-5 bankdagar innan du får pengarna på kontot. Handläggningstiden är något längre än vid snabblån.
 • Räntan för privatlån sätts individuellt, och eftersom lånebeloppen och tiden kan variera, så brukar även den effektiva räntan variera mellan 4-20%.
 • Kraven är högre för privatlån än för snabblån. För att ansöka om lån hos oss på Nordax krävs att du är över 20 år gammal, har en fast årsinkomst på minst 150.000 kr, har en fast anställning samt att du har varit bosatt i Sverige i minst tre år.
 • Läs mer om Nordax privatlån

Vi hoppas att detta rätade ut dina eventuella funderingar kring detta! Vill du fortsätta räta ut krångliga begrepp? Då tipsar vi om vårt inlägg om effektiv ränta.

Kopiera länk: