Spara till en buffert

Vad gör du om diskmaskinen går sönder, kamremmen i bilen pajar eller vattenläckan i köket är ett faktum? När det oväntade händer är det skönt att ha en buffert med pengar att falla tillbaka på – ett säkerhetsnät när det inte går som planerat.

En buffert ska vara lättillgänglig, gärna placerad på ett sparkonto med fria uttag. Rekommendationen är att du har två månadslöner sparat. Om ni är flera personer i hushållet kan det vara klokt att se över era utgifter, och spara en till två månadslöner per person – speciellt om ni har gemensam ekonomi och barn tillsammans.

Om du har gemensam ekonomi med någon annan och då löpande utgifter, till exempel att ni äger ett hus eller har barn tillsammans, kan en till två månadslöner per person vara en lämplig buffert. Fundera på om ni kan kapa i era utgifter för att öka bufferten varje månad. Se över hur mycket ni lägger på mat, kläder, resor och övrigt.

En bra regel är att spara 10 % av lönen per månad. Men, tänk på att summan egentligen inte spelar någon roll, det är bättre att spara lite varje månad jämfört med ingenting. Nordax har flera sparkonton med bra ränta för just detta ändamål.

LÄS MER OM NORDAX SPARKONTON

En buffert kan ha flera syften. Den kan också användas när du vill göra något speciellt som att resa bort eller renovera huset – pengar att ha roligt för helt enkelt.

Taggar: Spartips
Kopiera länk: