Spartips för bra start på nya året

Början av året är känt som några fattiga månader efter decembers alla festligheter. Känns det igen? Eller är du kanske helt enkelt sugen på att äntligen kicka igång det där sparandet för att skapa en trygg buffert för framtiden? Oavsett vilken sits som passar bäst in på dig så kommer här några enkla, men ack så effektiva spartips som kommer boosta din ekonomi, både på kort och lång sikt.

  • Skapa en tydlig månadsbudget och bestäm på förhand vad saker och ting får kosta. Kanske kan du till och med bestämma dig för att kommande månad ska vara en helt "konsumtionsfri" månad där du enbart köper det mest nödvändiga? - En rolig och givande utmaning som kickar igång sparandet!
  • I samband med en ny månadsbudget är det skönt att göra en rensning hemma, ofta har man saker hemma som sällan eller aldrig används. Ett bra tips är att rensa och sälja. Att det är krångligt att sälja begagnat är idag en myt tack vare alla onlinetjänster och appar som gör secondhand enkelt och tillgängligt. Dessutom kan man tjäna sig en hacka - många bäckar små är ett uttryck som kommer till sin rätt här! Som om inte det vore nog är det dessutom bra för miljön att sälja och köpa secondhand.
  • En annan post som lätt gör att pengarna springer iväg är restaurang- och barbesök. Det är minst lika trevligt att ses hemma med vännerna och då även lättare att hålla koll på kostnaderna, dessutom kan alla bidra med något. Knytis är både billigt och trevligt, och mindre stressigt för värden som då slipper förbereda allt själv.
  • Planera dina matinköp väl och se alltid till att du kan ta med dig matlåda till jobbet. Att dessutom ha en eller flera vegetariska dagar i veckan är bra både för vardagsekonomin, miljön och din hälsa.
  • Ta en promenad till jobbet! Har man långt till jobbet och brukar åka bil tipsar vi om att istället åka kommunalt. Bilen är ofta en stor post på utgiftssidan och det finns många bra alternativ till att ta den. Har man behov av bil ibland finns många bra bilpooler man kan ansluta sig till. Ett annat alternativ är att samåka med en kollega, trevligt och bra för din ekonomi!

Sist men inte minst; För att skapa en långsiktigt hållbar situation för dig och din ekonomi är det viktigt att inte sätta för svåra eller för ambitiösa mål. Tänk istället igenom din situation och gör saker du mår bra av. Ofta kan det hjälpa att ta lite mera genomtänkta beslut i vardagen och reflektera över om man verkligen behöver den där nya prylen eller tidningsprenumerationen. Att ta kontroll över sin vardagsekonomi är oerhört bra för självkänslan och välmåendet.

Låt 2018 bli ett år då du är mån om dig själv och din situation!

Du kan läsa mer om våra olika sparkonton här.

Kopiera länk: