Spartips inför semestern

Semester… I kalla vindar och grådask känns det väldigt avlägset. Är du sugen på att hitta på något i sommar så är det god idé att planera för det nu. Här kommer några tips på vad du kan tänka på redan nu för att få en bra semester som passar din plånbok.

När det handlar om semesterplanering så är knepet ofta just planering. Ingen direkt revolutionerande nyhet, men tiden går ju undan och därför kan det vara läge att börja fundera. Här följer en lista med saker som kan vara värda att tänka på:

- Planera redan nu för när du vill ha ledigt. Ett tips är att försöka undvika den värsta högsäsongen om du vill åka iväg någonstans. Under lågsäsong är ofta biljetter och boenden billigare och dessutom slipper man trängas med alla andra.

- Hyr ut din egen bostad under perioden du ska vara borta - här kan finnas tusenlappar att tjäna!

- Gör en budget och håll dig till den. Fundera över hur mycket du kan spendera på din semester. Om du tänker låna pengar för att finansiera semestern bör du fundera över hur det kommer att kännas att betala flera tusen kronor i månaden under lång tid efter semestern för en resa som du redan har varit på. Kommer du fram till att det inte känns kul så är ett tips att starta upp ett semesterkonto som du för över pengar till varje månad. På så sätt kan du kanske åka på drömsemestern redan nästa sommar - utan bitter eftersmak.

- Tänk på detaljerna när du planerar. Ska du till exempel till en stad så är det lätt att glömma bort att ta med taxiresor och fikor i sin budget. Tänk på sådant som kan tillkomma, eller ännu hellre: Åk kollektivt, det är både billigare och smidigt!

- Semester behöver inte alltid innebära lyx och flärd! Ta en tur ut i naturen, tälta, hyr en stuga, häng vid en sjö, vandra och umgås. Listan kan göras lång, men ack så trevlig! Den här typen av avkoppling och närheten till naturen gör en gott.

- Sist men inte minst: bestäm vad det får kosta och planera efter det! Semester i all ära, men värdet av att under tiden hålla koll på kronorna adderar en frihetskänsla av helt annan karaktär!

Lycka till med ditt semesterplanerande!

Kopiera länk: