10 spartips för studenter

Livet som student är fyllt av utforskande, äventyr och lärande – och inte minst en tajt budget. Det är vida känt att studentlivet inte levs i överflöd, men måste det verkligen vara så illa? Går det att spara pengar som student och hur ska man gå tillväga? Många frågor, och vi har svaren. Här kommer 10 spartips för dig som är student.

  1. Gör en budget. Som student så gäller det att ha koll på finanserna. Räkna ut vad pengarna går till och hur mycket som blir över till annat – finns det onödiga utgifter du kan skära ner på?
  2. Sälj det du inte behöver. Finns det några skatter i garderoben eller under sängen som du inte använder? Se över vad du har hemma som du kan tänka dig att skiljas från.
  3. Sök stipendier och bidrag. Det finns ofta otaliga stipendier du som student kan söka utan allt för mycket ansträngning. Samma sak gäller till exempel bostadsbidrag.
  4. Jobba extra. Ibland går studierna på lågvarv, då kan det vara en bra idé att jobba för att tjäna lite extra pengar. Akta så att du inte jobbar för mycket bara, då kan du börja få mindre välkomna samtal från CSN med krav på att betala tillbaka dina studentlån.
  5. Gör matlådor. Storkok och matlådor håller matkostnaderna på en låg nivå.
  6. Minska matsvinnet – sluta släng! Lukta och smaka på maten för att se om den fortfarande är fräsch – det är den ofta. Släng ihop en ny rätt – kanske en restgratäng kan smaka?
  7. Undvik att göra många dyra småköp, satsa istället på att storhandla ett fåtal gånger på större butiker. Detta gör inte bara att du sparar pengar, det gör också att du får inspiration till nya, billigare och smartare sätt att laga mat.
  8. Jaga studentrabatter. Det finns studentrabatter överallt, bara du tittar efter dem – och de brukar vara riktigt bra.
  9. Bo tillsammans. Kapa bostadskostnaderna genom att billigt boende. Dela en lägenhet med flera personer eller satsa på att bo i studentkorridor. Det är inte bara billigt – utan ofta väldigt roligt.
  10. Öppna sparkonto. Även om du bara kan lägga undan en liten summa regelbundet är det bra att kunna använda den som buffert eller extrapengar när det behövs.

Nordax Bank har sparkonton med bra ränta som passar studentlivet som handen i handsken. Läs mer om vad vi kan erbjuda dig som kund hos oss.  

LÄS MER OM NORDAX SPARKONTO

Taggar: Spartips
Kopiera länk: