Uppnå Work-Life-Balance när du jobbar hemifrån

När du jobbar hemifrån är det en större utmaning att separera arbetsliv från privatliv och framförallt om flera i hushållet är hemma hela tiden. Gränsen mellan jobb och fritid kan lätt flyta in i varann och risken är då att man aldrig känner sig ledig. Det är lätt att bli stressad.

Att ta till knep för Work-Life-Balance blir alltså ännu viktigare när du jobbar hemifrån. Här ger vi dig därför några tips som kan hjälpa dig att uppnå en bra balans mellan arbete och privatliv.

Följ ett dagsschema och sätt tydliga gränser

Att sätta upp och följa ett dagschema kan hjälpa dig att behålla produktiviteten och göra dig mindre stressad. Följ dina arbetstider, ha fasta pauser och logga ut på slutet av arbetsdagen så att du helt kan fokusera på andra saker. När din arbetsdag har en början och ett slut är det lättare att separera jobb från fritid.

Träna

Tyvärr är det ofta så att det första som ryker när vår rutiner rubbas eller när vi är stressade, är träningen. Det borde vara precis tvärtom. Träning minskar stress, pumpar ut endorfiner och håller humöret uppe. I dessa tider ska man ju helst undvika gym men andra möjligheter finns som online-klasser, både som gym erbjuder men som också finns gratis på YouTube. Eller varför inte ta en helt vanlig joggingtur?

Ta pauser

Det är vanligt att man tenderar att gå från en uppgift till en annan och glömmer att ta pauser på hemmakontoret. På kontoret uppstod pauserna av sig självt. Kanske kom en kollega förbi och pratade eller frågade om du skulle med och ta en kaffe. Din hjärna behöver pauser för att reflektera. Ta gärna 10 min efter ett möte och reflektera över det eller ta en kort promenad runt kvarteret. Försök att inte kolla telefonen eller mailen under den här tiden. Du kommer känna att du får ny energi som du behöver för att ta itu med nästa arbetsuppgift.

Återskapa mötet vid kaffemaskinen

Ännu fler tips för pauser men du behöver dem… De dagliga spontana interaktionerna med kollegorna vid kaffemaskinen finns inte på hemmakontoret. Spendera 10 min per dag att snacka med dina kollegor på Slack eller Zoom eller liknande verktyg om annat än jobb. Fikapauserna på jobbet är viktigare än man tror. Att prata med dina kollegor om någon bra TV-serie du sett eller annat kan få dig att känna dig både lugnare och gladare.

Ta en nypa luft

Det känns inte bara bra att ta lite frisk luft under dagen, det kan även öka din produktivitet. Det har visat sig att andas frisk luft leder till bättre beslutsfattande, högre testresultat och förbättrar förmågan att hantera information. Så ut med dig en stund på dagen även om vinden viner och regnet öser ner. Du kommer vakna till och må prima av det.

Var inte för hård mot dig själv

Att jobba hemifrån till 100 % när man varit van att jobba på kontoret kräver en del av en. Det är en stor omställning. Det kommer inte vara helt lätt att uppnå en perfekt balans mellan jobbet och privatlivet. Hur du tacklar det beror ju också helt på din livssituation och vad som funkar för dig. Men vi hoppas att tipsen ovan ska hjälpa och påminna om vad som är värt att tänka på.

 

Kolla in vår klädkollektion för hemmajobb och fler tips:

Det nya vanliga

Taggar: Om oss Karriär
Kopiera länk: