Alla artiklar

Bluestep, Marginalen eller Nordax?
  • boendeekonomi

Bluestep, Marginalen eller Nordax?

Ute efter ett bolån trots betalningsanmärkningar eller utan fast anställning? Då har du säkert redan hört talas om banker såsom Bluestep, Marginalen eller oss på Nordax. Alternativen är många, men hur väljer man rätt?

Vi har tidigare skrivit om att det är bra att vara kund hos flera banker, och faktum är att det börjar bli allt vanligare att vi jämför och byter bank lika ofta som övriga abonnemang och avtal. För oss på Nordax är det tex. självklart att fråga varje bolånekund om man undersökt alla sina alternativ innan man väljer oss – så att vi båda kan vara säkra på att vi tar väl genomtänkta beslut. Det kan däremot vara lättare sagt än gjort.

Idag är utbudet av banker som erbjuder lån och sparande stort, och det växer ständigt i takt med högkonjunktur och digitalisering. Numer finns banker för nästan alla behov och digitala preferenser; lån med eller utan säkerhet, privatlån, billån, bolån utan fast anställning, bolån för den som har betalningsanmärkningar, sparkonto i mobilen osv. Alternativen är många, och det gäller att hitta rätt – framförallt då skillnaden i ränta och avgifter kan variera mycket, vilket kan bli en dyr historia om man väljer fel.

Enligt en årlig undersökning som genomförs av Svenskt Kvalitetsindex fick storbankerna förra året (2018) bottenbetyg av sina kunder. Många behåller ändå sina lönekonton hos storbanken men överlämnar sina lån och sparande åt de mindre nischbankerna. Faktum är att kundnöjdheten hos storbankerna är den lägsta sedan finanskrisen i början av 1990-talet, vilket skapat ett intresse för mindre aktörer som får bättre betyg i frågor om ärlighet, transparens och pålitlighet. Idag har mer än hälften av de svenska bankkunderna två eller flera bankrelationer - framförallt när det kommer till privatlån.

Några tips på vägen mot ett genomtänkt beslut

Så vad är viktigt när man ska byta eller skaffa en ny bank? Till att börja med så är ska banken vara godkänd av Finansinspektionen och omfattas av den statliga insättningsgarantin, två hygienfaktorer som ska gälla alla banker och kreditinstitut men kan vara bra att försäkra sig om för säkerhets skull.

Nästa fråga på tur är vilka fasta avgifter som tillkommer när man blir kund hos banken. Hos de flesta banker tillkommer en del fasta avgifter i samband med att man öppnar ett sparkonto eller tar ett lån, och det finns inga lagstadgade regler kring hur mycket en bank får ta ut för sina tjänster. De fasta avgifterna kan därför variera mycket, och det är upp till dig som konsument att avgöra hur prisvärt det är att bli kund hos varje enskild bank. Hos vissa banker kan några av de fasta avgifterna undvikas om du tex. väljer att betala av ditt lån via autogiro eller e-faktura. Alla fasta priser, räntor och eventuella påslag måste dock finnas tillgängliga på bankens webbsida så att du enkelt kan jämföra och se vilken bank som passar just dina behov bäst.

Alternativa banker som tänker utanför boxen

Utöver de traditionella storbankerna såsom Nordea, SEB och Swedbank finns också andra alternativ för dig som kanske inte alltid uppfyller storbankernas krav för beviljande av lån. Några av dessa är bl.a. Svea, Marginalen och Bluestep, men även vi på Nordax erbjuder tex. bolån för den som kanske har en betalningsanmärkning eller en alternativ anställningsform.

Gör en checklista

För att hitta den bästa banken för just dina behov rekommenderar vi att du först tänker igenom vad som är viktigast för dig och sedan gör en jämförelse. Ett tips är att du gör en klassisk checklista på de 5 viktigaste frågorna som gäller just dina behov och utgår ifrån den.

Lycka till!

Läs mer om Nordax bolån

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank