Alla artiklar

Checklista: När du vunnit budgivningen
  • boendeekonomi

Checklista: När du vunnit budgivningen

“Du har blivit med lägenhet!” Det efterlängtade telefonsamtalet från mäklaren. Känslan när du vinner budgivningen kan vara omvälvande, rolig och nervös på samma gång. Det är ändå, antagligen, ditt livs största affär. Därför kan det vara bra att gå igenom vår checklista med viktiga saker att tänka på INNAN du skriver på köpekontraktet.

1 ) Undersök bostaden

Undersökningsplikt gäller för dig som är köpare. Det innebär att du ansvarar för att upptäcka eventuella fel och brister. För det kan du ta hjälp av en professionell besiktningsman, vilket framförallt är viktigt om du ska köpa ett hus. För bostadsrätt är det inte lika vanligt. Priser kan variera så jämför flera offerter. Du behöver meddela mäklaren om du vill att bostaden ska besiktigas. Om det inte finns tid innan du skriver på köpekontraktet för besiktning går det att skriva en klausul om detta i kontraktet. Det kan annars vara svårt att få ersättning för skador i efterhand.*

* Köper du nyproduktion kan kan ett ursprungligt fel eller skada ersättas i upp till 2 år genom byggherren.

2 ) Kontakta banken

Även om du har ett lånelöfte är det inte hundra procent säkert att banken beviljar själva bolånet. Kontakta därför banken direkt för att säkerställa att du kan få det lånebelopp du behöver för att köpa bostaden. Skulle du få ett nej av din vanliga bank omprövar vi gärna beslutet. Hos oss kan det vara möjligt att få bolån även om du är vikarie, projektanställd, frilansar eller har en gammal betalningsanmärkning.

Läs mer om Nordax bolån

3) Ha handpenningen tillgänglig

Du behöver betala handpenning när du skriver på köpekontraktet med mäklaren. Det är en förskottsbetalning och oftast 10% av bostadens pris. Handpenningen är en försäkran om att du verkligen kommer att köpa bostaden. Har du pengar för kontantinsatsen tillgängliga kan du använda en del av den till handpenningen. När det sen är dags att betala kontantinsatsen (15% av bostadens pris) på tillträdesdagen, lägger du bara till de resterande 5%.

Om du inte har sparkapital lättillgängligt går det att låna till handpenningen. Det är ett tillfälligt lån som du har tills den dagen du får tillträde till den nya bostaden. Vi på Nordax erbjuder förutom bolån även möjlighet att låna till handpenningen. Kontakta oss, så hjälper vi dig.

4) Behöver du brygglån?

Köper du en ny bostad samtidigt som du ska sälja din nuvarande bostad kan du behöver betala för din nya bostad innan du fått pengarna från försäljningen av din gamla. En lösning är då ett överbryggningslån/brygglån. Det är ett tillfälligt lån som du betalar tillbaka när du fått pengarna från försäljningen av din tidigare bostad. När du ansökt om bolån hos oss, ringer vi upp dig och går igenom din ansökan och kan även hjälpa dig med ett överbryggningslån.

5) Skriv på köpekontraktet så fort lånet är beviljat

Se till att skriva på köpekontraktet så fort du fått bolånet beviljat av banken och har handpenningen redo. Så länge du inte skrivit på kontraktet finns det risk att det kan komma in fler bud. Men så fort du skrivit på köpekontraktet är affären klar. Hela beloppet för bostaden betalar du på tillträdesdagen och banken sköter då alla pengaöverföringar.

Obs glöm inte hemförsäkring! Se till att teckna en hemförsäkring som gäller från tillträdesdagen och det oavsett om du köper en bostadsrätt, radhus eller villa. Här kan du jämföra försäkringar för villa respektive bostadsrätt.

Läs mer om Nordax bolån

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank