Bolån

Bolån även för dig utan fast anställning. Låna till att köpa bostad eller utöka ditt bolån. Bolåneräntor från 6,60% till 10,45%*

Ansök
Räkna på ditt lån

Behöver du bolån men fått nej från din vanliga bank?

Bolån för dig utan fast anställning

Bolån för dig utan fast anställning

Är du frilansare, vikarie tim- eller projektanställd? Då kan det ofta vara svårare att få bolån. Frustrerande, eller hur? Vi anser att alla som jobbar ska kunna köpa en bostad och det oavsett anställningsform.

Läs mer
Möjlighet till bolån trots betalningsanmärkning

Möjlighet till bolån trots betalningsanmärkning

Behöver du bolån men råkat ut för en betalningsanmärkning? Hos oss behöver inte en betalningsanmärkning vara ett hinder för att få bolån. Vi tittar mer på helheten där din framtida betalningsförmåga är viktigast för oss.

Svårt att få bolån? Vi hjälper dig.

Svårt att få bolån? Vi hjälper dig.

Oftast använder storbanker automatiska processer. Då är det lätt att få avslag direkt om du inte passar in i mallen. Vi gör istället en individuell helhetsbedömning av din ekonomi.

Ansök om bolån

Räkneexempel bolån

Detta är ett representativt exempel som du kan använda för att få en bra överblick hur ett bolån hos oss kan vara upplagt. Exemplet avser bolån med säkerhet i fastighet, tomträtt eller bostadsrätt.

Representativt exempel
Bolån1 300 000 kr
Löptid30 år
Årlig amortering2 %
Nominell ränta7,00 % *
Effektiv ränta 7,29 %
Aviavgift bankgiro60 kr/månad
Uppläggningsavgift1 850 kr
Värderingskostnad1 995 kr
Avbetalningens storlek9 811 kr/månad
Antalet avbetalningar360
Totalt belopp att betala3 531 840 kr (9 811 kr/månad x 360 avbetalningar)

* Räntan är fast och kan variera från 6,60 % - 10,45 %. Angiven räntesats gäller inte för handpennings- eller överbryggningslån.

Långivare är NOBA Bank Group AB (publ), 556647-7286, Box 23124, 104 35 Stockholm. (januari 2024)

Allmän information om bolån och bostadskrediter

Så ansöker du om bolån

Fyll i och skicka ansökan

Du binder dig inte till något när du ansöker om bolån. När du skickar in ansökan gör vi en kreditupplysning innan vi tittar på dina uppgifter.

Vi kontaktar dig

En bolånespecialist kontaktar dig och du får ett preliminärt besked. Ni går igenom ansökan tillsammans och du får reda på om du behöver komplettera med något.

Du får ett lånerbjudande

Låneerbjudandet anger hur mycket du kan låna och under vilka förutsättningar. När du skickat de signerade lånehandlingarna, förbereder vi lånet för utbetalning.

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket får jag låna?

Du kan låna upp till 85% av bostadens värde. Hur mycket du kan låna beror också på din återbetalningsförmåga. För att bedöma den gör vi en så kallad Kvar-Att-Leva-på-Kalkyl – KALP. I den ingår kostnader för lånet, bostaden och hushållet.

Ansök om bolån

Vilken bolåneränta får jag?

Räntan bestäms individuellt och påverkas bland annat av hur stor andel av bostadens marknadsvärde som belånas, din inkomst och om du har andra lån. Vi har inget krav på köp av andra tjänster hos oss för att du som kund ska få en viss ränta.

Vilken bolåneränta får jag?
Grönt bolån - ränterabatt med energisnål bostad

Grönt bolån - ränterabatt med energisnål bostad

Planerar du att köpa eller bor i en energisnål bostad med energiklass A eller B? Då har du möjlighet ansöka om Nordax bolån med 0,25% Grönt bolån-rabatt.

Har du redan ett bolån hos oss och uppfyller kriterierna för Grönt bolån? Logga in på Mina sidor och skicka ett meddelande till oss.

Grönt bolån

Hur funkar avbetalningen av bolån?

Hur funkar avbetalningen av bolån?

Kostnader vid köp av hus och bostadsrätt

Lagfart - vid köp av hus

Lagfart är ett ägandebevis när du köper ett hus. Ansökan skickas in till Lantmäteriet. Lagfartskostnaden är en så kallad stämpelskatt och utgör 1,5 % av antingen priset på bostaden eller taxeringsvärdet (det högsta värdet) plus 825 kronor i expeditionsavgift.

Pantbrev - vid köp av hus

Pantbreven är säkerheten för bolånen som finns på huset. De förs över till nya ägaren utan kostnad. Är bolånet större än vad som finns i pantbreven behövs nya pantbrev. Lantmäteriets kostnad för det är 2 % av värdet på det nya pantbrevet plus 375 kronor i administrationskostnad.

Överlåtelseavgift - bostadsrätt

Vid köp av bostadsrätt är det vanligt att du betalar en överlåtelseavgift på ca 1 100 kr och en pantsättningsavgift på ca 400 kr som går till bostadsrättsföreningen. Du kommer även betala en månadsavgift till föreningen som bland annat täcker underhåll av fastigheten.

Utöka bolån

Utöka bolån

Att utöka bolånet istället för att ta ett privatlån innebär ofta lägre ränta och bättre villkor. Att höja bolånet kan passa bra om du behöver låna till renovering eller vill samla dyra smålån. Du kan låna upp till 85% av bostadens värde.

  • Har du bolån i annan bank? Fyll i nuvarande lånebelopp + beloppet du önskar utöka med i bolånansökan. Vi ordnar med flytten av bolånet från din gamla bank.
  • Värdering av din bostad: När du vill låna mer på din nuvarande bostad behöver vi göra en ny värdering av den. Värderingen utförs på plats, av en lokal fastighetsmäklare som Nordax samarbetar med. Värderingen kostar 1 995 kr.

Lästips: Därför ska du samla dina lån i ett bolån

Flytta bolån

  • Flytta bolånet till oss: Har du bolån i annan bank? Vi ordnar med flytten av bolånet från din gamla bank, så fort bolånet är beviljat och du signerat lånehandlingarna.
  • Flytta bolånet från oss: Du kan närsomhelst flytta ditt bolån till en annan bank. Det kostar inget att lösa ditt bolån hos oss och det oavsett vilken bindningstid du har. Vi tar alltså inte ut ränteskillnadsersättning. Det är en ersättning som de flesta banker tillämpar för att täcka den ”förlust” som långivaren gör när en låntagare vill lösa lånet under bindningstiden.

Läs mer om flytta bolån
Flytta bolån
Lånelöfte

Lånelöfte

Innan du går på visningar är det bra att stämma av med banken hur stort bolån du kan få. Det gör du genom att skaffa ett lånelöfte, ett förhandsbesked på hur mycket du kan låna. Hos oss kan du få ett preliminärt lånerbjudande när du ansökt om bolån. Behöver du ett skriftligt lånelöfte att ta med till mäklaren på visningar, kan vi se över det.

Bolån - hur funkar det?

Bolån - hur funkar det?

Bolån - förklaringar

Kontantinsats - minst 15 %

Ett bolån kan utgöra högst 85% av bostadens marknadsvärde. Resterande 15% ( kontantinsatsen) behöver du betala med dina egna pengar. Så vill du till exempel köpa en bostad för 2 miljoner behöver du betala en kontantinsats på minst 300 000 kronor.

Bolån - högst 85%

Du kan låna upp till 85% av bostadens värde. Hur stort bolån du kan få påverkas också av din ekonomi som inkomst och om du har andra lån. Är ni två som lånar tillsammans har ni möjlighet till ett större lån eftersom bådas inkomster räknas in.

Ränta

Bolåneräntan sätts individuellt. Den påverkas bland annat av din inkomst, belåningsgraden, och om du har andra lån. Räntan är också beroende av vilken räntebindningsperiod du väljer. Hos oss kan du välja rörlig ränta ( 3 mån) eller fast ränta i 3 eller 5 år.

Amortering

Beloppet du betalar av på ditt lån kallas amortering. Hur mycket du behöver amortera beror på hur stor bolån du har i förhållande till bostadens värde. Amorterar du mer, minskar lånet och dina räntekostnader snabbare.

Lästips

Bolån steg för steg

Bolån steg för steg

Vad är kontantinsats, belåningsgrad och handpenning? Vi reder ut begreppen och hur bolån funkar.

Köpa bostad guide

Köpa bostad guide

Funderar du på att köpa en bostad? Här tar vi upp de viktigaste sakerna att tänka på vid ett bostadsköp.

Ordlista - bolån

Ordlista - bolån

Vad är effektiv ränta och belåningsgrad? Och vad menar mäklaren med fritt läge? Få stenkoll på både enkla och krångliga bankord.

Hur får jag bolån som egenföretagare?

Hur får jag bolån som egenföretagare?

Att kunna styra helt själv över sitt arbete och vara sin egen chef är en dröm men det finns också en baksida med att inte ha en traditionell fast anställning. Det är svårare att få bolån men Nordax har en annan syn...

Så sparar du till kontantinsatsen

Så sparar du till kontantinsatsen

Det kan kännas motigt nu när allt bara blir dyrare. Men oavsett omvärldens osäkra ekonomiska läge, finns det ändå knep du kan ta till för att spara mer varje månad.

Köpa bostad nu? 5 viktiga saker att tänka på

Köpa bostad nu? 5 viktiga saker att tänka på

Funderar du på om det är bra läge att köpa bostad? Det är lätt att bli villrådig i dessa tider med stigande bolåneräntor och sjunkande bostadspriser. Här är tipsen på hur du kan tänka...

Frågor?

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank