Alla artiklar

Hur får jag bolån som egenföretagare?
  • om bolån
  • bostad

Hur får jag bolån som egenföretagare?

Att kunna styra helt själv över sitt arbete och vara sin egen chef är en dröm som allt fler förverkligar. Men det finns också en baksida med att inte ha en traditionell fast anställning. Du kan till exempel bli nekad bolån trots att du jobbar hårt och har en inkomst. Det är ganska frustrerande, eller hur? Vi tycker det är dags att det blir ändring på det. Därför erbjuder vi på Nordax Bank bolån oavsett anställningsform.


“Självklart gör vi också en kreditvärdering för att avgöra din framtida betalningsförmåga. Däremot stirrar vi oss inte blinda på vilken typ av anställning du har, säger Johan Engkvist som är Bolånechef på Nordax Bank.”

Läs mer och ansök om bolån

Vad avgör om jag får bolån?

Om du jobbar och har en månadsinkomst ska du kunna få lån till att köpa en bostad. Din anställningsform har mindre betydelse. Det spelar alltså ingen roll om du är egenanställd, frilansare, vikarie, projekt- eller timanställd. Till skillnad från de traditionella bankerna som ofta använder automatiska processer gör vi en mer individuell helhetsbedömning.

“ När du skickat ansökan om bolån på vår webbsida ringer vi upp dig. Det för att få en mer grundlig bild av dina ekonomiska förutsättningar och vi diskuterar fram en lösning som passar dig. Det viktiga för både oss och din trygghet är i slutändan att du ska kunna klara av boendekostnaderna och din ekonomiska situation, säger Johan.”

Är det bättre att låna tillsammans?

Att ansöka om ett bolån tillsammans med någon kan öka chansen till bättre lånevillkor. Det är inget krav vi har på Nordax men eftersom båda era inkomster räknas in, är möjligheten större att ni klarar av boendekostnaderna, får lägre ränta och ett högre lånebelopp.

Vilken ränta får jag?

Som bolånekund erbjuds du en individuell ränta. Räntesatsen påverkas bl.a. av hur stor andel av bostadens marknadsvärde som belånas, din inkomst och din ekonomiska historik.

Binder jag mig till något när jag ansökt om bolån?

Nej, det är inte förrän du accepterat låneerbjudandet och skrivit under som lånet går igenom. Att ansöka kostar inget och du har inga förpliktelser förrän du skrivit på lånehandlingarna.

Läs mer och ansök om bolån

Vad är bra att tänka på när jag ansöker om bolån som egenföretagare?

När du är egenföretagare behöver vi ta hänsyn till både din och företagets ekonomi. Du behöver kunna visa att företaget är lönsamt och stabilt. Det är även bra om du har en plan för om företaget skulle gå i konkurs. Det kan till exempel vara att visa att du har inkomstförsäkring och en utbildning som gör att du är attraktiv på arbetsmarknaden.

Varför är det svårare att få bolån som egenföretagare?

Det är oftast svårare att få bolån som egenföretagare än om du är anställd. Anledningen är att bankerna anser att det är en större ekonomisk risk att driva eget än att vara anställd. Hos oss har du däremot möjlighet att ansöka om bolån även som egenföretagare, frilansare, projekt- eller timanställd. Eftersom vi granskar alla ansökningar manuellt tar vi hänsyn till mycket mer än själva anställningsformen.

Kan jag ansöka om bolån om jag har ett aktiebolag?

Det går bra att ansöka om bolån hos oss om du har aktiebolag. När du har ett aktiebolag räknas du som anställd i bolaget. Då utgår vi som vanligt från den lön som du tar och och skattar på.

Går det att få ett bolån om företaget är nystartat?

Det beror på. Om vi inte har några siffror att utgå från är det såklart svårt att bevilja ett bolån men vi gör alltid en helhetsbedömning, där vi räknar in alla dina inkomster. Skicka in en ansökan, så kommer du att bli kontaktad av en bolånespecialist som går igenom allt mer i detalj tillsammans med dig.

Hur ansöker jag om bolån som egenföretagare?

Hos oss ansöker du precis som vanligt. När du skickat in din ansökan, kommer en bolånespecialist att kontakta dig och be om kompletteringar med information om företagets ekonomi.

Läs mer och ansök om bolån

4 tips att öka dina chanser att få bolån som egenföretagare

  1. Ta med eventuella inkomster utöver lönen: Vi räknar in alla dina inkomster, som till exempel extraarbete och studiebidrag. Tar du ut någon utdelning utöver lönen? Visa den och att det är en inkomst som kommer finnas kvar även i framtiden.
  2. Visa företagets lönsamhet hittills: Mest intressant för banken är hur företaget faktiskt presterat och inte så mycket hur framtidsvisionen ser ut.
  3. Sök bolån med medlåntagare: Två inkomster kan öka din chans till bolån. En medlåntagare kan till exempel vara en partner eller familjemedlem.
  4. Visa att du har en plan B: Se alltid till att ha en B-plan om ditt företag skulle gå i konkurs. Har du till exempel inkomstförsäkring? Eller kompetens som gör att du är attraktiv på arbetsmarknaden?

Läs mer och ansök om bolån

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank