Fler artiklar

Så sparar du till kontantinsatsen
  • spartips
  • bostad

Så sparar du till kontantinsatsen

Det kan kännas motigt nu när alla pratar om dyrare kaffe, skyhöga bensinpriser och en ökad inflation. Men oavsett omvärldens osäkra ekonomiska läge, finns det ändå knep du kan ta till för att spara mer varje månad. För det är faktiskt roligare och enklare när du har en tydlig plan och ett mål med ditt sparande - som en egen lägenhet!

Räkna ut hur mycket du behöver spara

Du kan låna upp till 85 % av bostadens pris och resterande 15%, det vill säga kontantinsatsen behöver du alltså spara ihop till själv. Räkna ihop hur mycket du behöver spara beroende på området du vill bo i och bostadens storlek. Dra sedan bort eventuella redan sparade pengar från den summan. Hur mycket blev det?

Behöver du bolån men saknar fast anställning? Läs här

Identifiera onödigt höga fasta kostnader

Ett effektivt sätt att få mer pengar över är att sänka dina fasta månadskostnader. Ofta går det att hitta billigare alternativ och kanske betalar du för abonnemang du inte utnyttjar? Appen Mina Tjänster samlar alla dina abonnemang (elavtal, försäkringar och mobilabonnemang) på ett ställe. Här kan du även avsluta avtal eller byta till billigare förslag direkt i appen. Hur mycket kan du spara varje månad om du byter exempelvis elavtalet och avslutar någon/några streamingtjänster?

Gör dig av med dyra vanor

Mycket handlar om prioritering. Nu är det ju drömmen om egen bostad som ska förverkligas. Har du några dyra vanor? Kanske att du kan skippa take away-kaffet på väg till jobbet och ta med matlåda istället för att äta ute? Går det att cykla och undvika att lägga pengar på busskort? Och hur mycket brukar du shoppa för på ett ungefär i månaden, kanske att en ny vårjacka inte är prio just nu? Gör en uppskattning på hur dina rörliga kostnader ser ut som inte är nödvändiga (i detta ingår alltså inte matinköp). Summan du får fram är de pengar du faktiskt skulle kunna spara varje månad.

Tips! Läs Detox för en shoppingfri månad

Håll dig till en budget

När du rensat bland dina abonnemang, eventuellt bytt till förmånligare alternativ och gått igenom vilka “onödiga” utgifter du har, är det dags att skapa en budget. Den hjälper dig att nå ditt mål. Budget-apparna Pennies eller Tink gör detta mer eller mindre åt dig. Där kan du ange maxbelopp för olika utgiftskategorier per månad. I det här fallet när du ska spara mer än vanligt, är det alltså tillfälle att dra ner rejält på nöjeskategorin. När du fyllt i din inkomst och alla utgifter du uppskattas ha, hur mycket blir det över då? Detta är beloppet du skulle kunna spara varje månad till kontantinsatsen.

Välj sparkonto med ränta

Om du kommer fram till att det kommer ta minst 1-2 år att spara ihop till din kontantinsats, kan det vara smart att sätta in det sparkapital du redan har på ett fasträntekonto . Det ger oftast högre ränta än ett sparkonto med rörlig ränta. Hur lång tid det tar tills du får ihop till din kontantinsats beror såklart på hur mycket du har möjlighet att spara varje månad (men samtidigt kunna göra något roligt ibland) och hur mycket du har sparat sen tidigare.

Räkna ut hur lång tid det tar:

X månader = (Beloppet för kontantinsatsen - ev sparade pengar) / Sparat månadsbelopp

Lycka till! :)

Behöver du bolån men saknar fast anställning? Läs här

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank