Alla artiklar

Jag fick låna pengar från barnens sparkonton
  • ekonomi
  • boendeekonomi

Jag fick låna pengar från barnens sparkonton

Ensam i en andrahandslägenhet på 1,5 rum med två barn och skyhög hyra. Ivannia Liljebäck Hult fastnade i en rävsax när varken hon eller ex-maken hade råd att köpa ut varandra ur huset.
Och det dåliga samvetet över att ha träffat en ny, hjälpte inte den ekonomiska situationen.

– Jag prioriterade mig själv sist, säger hon.

När Ivannia Liljebäck Hult träffade sin ex-man var hon 27. Hon flyttade då in i hans bostadsrätt, ett riktigt renoveringsobjekt som han hade lagt stor kraft och tid på att bygga upp till ett hem. Det blev startskottet på en familj men också början på en ekonomisk ojämlikhet som Ivannia betalade dyrt för när skilsmässan var ett faktum.

– Vi hade det jättebra då, säger hon.

Mitt under nyförälskelsen tänker man kanske inte främst på ekonomin. Det gjorde inte Ivannia heller. I stället hjälpte hon till att amortera på lånen utan att stå som ägare till lägenheten. Men så gifte de sig, fick två barn, köpte hus och 2014 ville Ivannia skiljas.

– Det var jag som uttryckte skilsmässa först, säger hon.
Ivannia flyttade ut ur huset för att få perspektiv på situationen. Hon hyrde en liten lägenhet i andra hand och mitt i krisen träffade hon sin nuvarande man.

"Mina inkomster sjönk rejält"

– Inget blev bättre av det, men det blev tydligt för mig hur jag ville göra.

Under skilsmässoåret gick Ivannia från en kärnfamilj med ordnad ekonomi till ensamstående med två barn. Den lilla lägenheten betalade hon stora summor för, samtidigt som hon fortfarande betalade hälften för det gemensamma huset med ex-maken som ville bo kvar. Ivannia, som frilansade under skilsmässan, kunde inte ta på sig större uppdrag eftersom nästan alltid och energi gick åt till separationen.

– Mina inkomster sjönk rejält. Jag var tvungen att ta av sparkapital. Jag fick låna av mamma, vilket ledde till en liten svans som skulle betas av efteråt. Hade det funnits ett annat sätt att kunna köpa en bostad, hade det gett trygghet, säger hon.

"Skilsmässan har lärt mig mycket om ekonomi och mycket om mig själv"

Ex-mannen var under den tiden arbetslös men ville bo kvar i huset. Problemet var att han just då inte hade råd att köpa ut Ivannia.

– Det bästa hade varit att sälja huset och få loss kapital till båda, men det gick inte just då, säger hon.

Ivannia fick inget banklån eftersom hon var egen företagare och allt kapital var bundet i huset. Till slut fick hon låna pengar från barnens sparkonton för att kunna gå runt.

– Jag behövde få stå på fötter just där och då. Sjävklart ska barnen få tillbaka sin pengar men just då behövde jag pengarna bättre. Alternativet var att skicka räkningarna till kronofogden, så vad är då bäst i det långa loppet?

Bodelningen gjordes inte förrän drygt ett år senare och då kunde ex-maken inte köpa ut henne till det fulla värdet av huset.

– Jag ville inte ta mer än min beskärda del. Men vi borde kanske ha kvittat insatsen från den första lägenheten. Jag fick inte med mig så mycket pengar ut, säger hon och fortsätter:
– Vi har landat bra nu, bor nära varandra och har en bra relation.
Ekonomin är under kontroll

– mycket tack vare att Ivannia delar hem med sin nya make.

– Skilsmässan har lärt mig mycket om ekonomi och mycket om mig själv.

Ivannias tips:

  • Om du står inför en eventuell separation – försök att flytta ut en period för att få
    perspektiv på din situation.
  • Stå i en bostadskö hela tiden – det ångrar jag att jag inte gjorde.
  • Dela upp föräldraledigheten så du kan bygga upp ett eget sparande och reglera
    pensionsbortfall.


Namn: Ivannia Liljebäck Hult
Ålder: 43
Familj: Gift och fyra barn 14, 10, 5 och 10 månader, varav två från ett tidigare äktenskap
Bor: Saltsjö-Boo, Nacka
Yrke: Projektledare

Ingen fast anställning? Vi hjälper dig med bolån.

Läs mer om bolån

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank