Alla artiklar

Checklista: Så renoverar du för att öka värdet på bostaden
  • bostad
  • hushållsekonomi

Checklista: Så renoverar du för att öka värdet på bostaden

Under 2020 slog svenskarna rekord i att renovera och trenden fortsätter att hålla i sig. Renoveringsindex steg med 0,45 procent i januari i år, vilket är ett mått på hur mycket svenskarna renoverar och en sammanvägning av ROT-avdraget och SCB:s handelssiffror (renonveringsindex.se).

Kanske har även du tänkt på att renovera men osäker i vilken ände du ska börja? Ett tips är att renovera på det sätt som inte bara ger dig ett snyggt hem men som också höjer värdet på din bostad. Har du en buffert för en renovering? Annars kan vårt privatlån vara ett alternativ, du kan låna från 15 000 kr och upp till 600 000 kronor.

– Omkring 15% procent av våra kunder använder de utbetalda pengarna till renoveringar, säger Janet Jokinen, privatlånespecialist på Nordax Bank.

Här är våra 9 bästa tips för dig som går i renoveringstankar och äntligen vill komma igång.

1) Tänk efter innan

Det finns YouTube videos för allt och det verkar kanske lätt att kakla om badrummet eller slänga ihop ett nytt kök. Men är du en person med tålamod och har du tiden och orken att göra allt detta själv? Tänk efter innan vad du kan och vill göra själv och vad som blir bättre om en professionell hantverkare utför jobbet.

2) Sätt en budget

Att renovera kostar samtidigt som det är en investering som ofta lönar sig i längden. Hur mycket kan och är du villig att lägga på renovering? Har du en buffert du kan använda eller behöver du ett renoveringslån? Räkna in kostnader för material och för hantverkare. Även om du vill göra mycket själv behöver du anlita någon för VVS och el.

3) Behåll en enhetlig stil

Är huset från 50-talet, lyft fram det som var speciellt då. Renoveringar som helt ändrar bostadens karaktär brukar sällan löna sig. Sträva efter att hålla en röd tråd genom hela lägenheten när du renoverar.

4) Börja uppifrån och ner

Ska du ändå måla om väggarna är det en bra idé att börja med taket, annars måste du skydda väggarna med plast. Ska du slipa golvet? Ta det sist, efter att du målat tak och väggar.

5) Måla väggar

Att måla om väggarna är enkelt, roligt och inte speciellt dyrt. Det är kul för att det går snabbt och lägenheten får ett lyft. Glöm inte förarbetet! Se till att spackla igen hål. Slipa därefter jämnt med sandpapper när spacklet torkat. Tvätta väggarna innan du målar och tejpa längs med lister och tak (glöm inte att ta bort tejpen direkt efter du målat klart). Ljusa färger går oftast hem och gör rummet större jämfört med en mörkare färg. Just nu är ljusa neutrala, jordnära färger populärt.

6) Putsa upp fönsterkarmar, dörrar och lister

Trädetaljer i en lägenhet som lister och dörrar blir lätt slitna. En uppfräschning av dessa förnyar ditt hem. Slipa ytan för för att få färgen att fästa. Finns det skador och ojämnheter i träet? Använd snickerispackel, låt det torka och slipa så att allt blir jämnt. Därefter är det viktigt att rengöra ytan du ska måla för att undvika klumpar. För större ytor som exempelvis dörrar kan du använda roller som är anpassad för just snickerier.

7) Fixa golven

Nyslipade golv kan göra succen för intrycket av lägenheten. Har du trägolv eller kanske fiskbensparkett? Då är det guld värt att behålla dessa och slipa dem om de blivit repiga och nedgångna istället för att lägga exempelvis fuskparkett ovanpå. Har du däremot gamla plastmattor är det värt att riva upp dessa och lägga helt nya golv. Är det ett hus byggt innan 70-talet? Har du tur kan det finnas robusta trägolv under plastmattan.

8) Renovera köket

Att renovera köket en självklarhet om du vill höja värdet på din lägenhet och din egen trivselfaktor. Mycket tid spenderas i köket och att festen alltid slutar här verkar inte vara en slump. Är köket från 70- eller 80-talet? Då kanske det känns lockande att blåsa ut allt och totalrenovera. Det kan kosta den del men det finns snygga kök i budget/ mellanklassen som är minst lika fina som de mer lyxiga varianterna. Har du redan ett relativt modernt kök men som är lite slitet? Piffa upp det genom att måla om skåpluckorna och byta eller slipa bänkskivorna. Ett tips är att använda neutrala färger som du inte kommer tröttna på i första taget.

9) Uppgradera badrummet

Ett helkaklat badrum ger högre värde på lägenheten än ett badrum med våtrumsmatta. Är ditt badrum redan helkaklat men känns ändå omodernt? Byt ut de delar som ser gamla/omoderna ut och gjort sitt. Ett tråkigt handfat t.ex. kan bytas ut och ge badrummet ett fräschare intryck. Ska renovera om badrummet helt. Ett tips även här är att använda neutrala färger.

Sist men inte minst, lycka till :)

Behöver du ett renoveringslån?

Läs mer om renoveringslån

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank