Fler artiklar

Nyseparerade kvinnor har svårt att hitta ny bostad
  • boendeekonomi

Nyseparerade kvinnor har svårt att hitta ny bostad

Ni var sambos men nu ska ni separera och plötsligt behöver du en bostad - snabbt. Den ultimata flytten är förstås planerad in i minsta detalj och du haft tid på dig att förbereda och tänka igenom dina alternativ. Men som vi alla vet, blir det inte alltid som man tänkt sig. Trots det är vi ofta dåligt förberedda på det oförutsedda och då är det lätt att ångra att man inte stått i bostadskö eller sparat till en buffert. Det vet Johanna, Daniella och Ivannia som alla tre hamnade i en svår bostadssituation när de skulle separera.

En desperat jakt på fast anställning

Johanna Elmblad skulle just starta eget företag. Då ville hennes sambo separera. Mitt i pandemin börjar en hopplös jakt på fast anställning för att kunna få bolån.

– Det jag oroar mig mest för just nu är att jag inte kommer ha någonstans att bo och att inte ha mina barn, säger hon.

Bolån utan fast anställning

Ångrade att hon inte stått i bostadskö

Mitt i utbildningen till förskollärare hamnar Daniella Tevebring i en skilsmässa. Nu befinner hon sig i ett moment 22 där lägenheten inte kan säljas förrän hon har tagit examen och fått ett jobb.

– Jag borde ha stått kvar i bostadskön och jag borde ha haft en plan och sparat mer pengar innan skilsmässan. Sedan borde jag ha tagit reda på innan hur mycket jag måste jobba för att ha råd med egen lägenhet och hur stort jag hade kunnat köpa, säger hon.

“Hade det funnits ett annat sätt att kunna köpa en bostad, hade det gett trygghet”

Ensam i en andrahandslägenhet på 1,5 rum med två barn och skyhög hyra. Ivannia Liljebäck Hult fastnade i en rävsax när varken hon eller ex-maken hade råd att köpa ut varandra ur huset. Ivannia fick inget banklån eftersom hon var egen företagare och allt kapital var bundet i huset.

– Mina inkomster sjönk rejält. Jag var tvungen att ta av sparkapital. Jag fick låna av mamma, vilket ledde till en liten svans som skulle betas av efteråt. Hade det funnits ett annat sätt att kunna köpa en bostad, hade det gett trygghet, säger hon.

Bolån utan fast anställning

Kvinnor har oftast svårast att få bolån efter en separation

Det finns många orättvisor på den svenska bostadsmarknaden. Efter en separation är det ofta kvinnorna som drabbas ekonomiskt och har svårt att få bolån. Eftersom de traditionella bankerna använder automatiska processer är det lätt att få avslag direkt när en ansökan inte uppfyller den traditionella mallen.

På Nordax Bank gör vi däremot alltid en individanpassad bedömning som tar hänsyn till varje persons unika förutsättningar.

“Precis som andra banker gör vi en kreditvärdering för att avgöra din framtida betalningsförmåga men vi stirrar oss inte blinda på vilken anställningsform du har. Det viktiga för både oss och din säkerhet är i slutändan att du ska kunna klara av boendekostnaderna och din ekonomiska situation, säger Johan Engkvist som är Bolånechef på Nordax Bank.”

Läs mer om vårt bolån

Viktigt att ha en plan för boendesituationen

Att veta att möjligheten faktiskt finns att få bolån oavsett anställningsform kan vara en stor lättnad för många som plötsligt behöver en ny bostad efter till exempel en separation. Men att också ha en plan för boendesituationen om man en dag skulle separera är något alla par bör prata om - även om det är ett ämne som är svårt att ta upp.

Enligt en ny undersökning av Novus på uppdrag av Nordax Bank, är det nära 7 av 10 par (69%) som inte pratat om hur de skulle hantera sin bostadssituation vid en eventuell separation. Och bara en av tio (13%) som tagit upp detta, har en plan.

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank