Alla artiklar

Günther Mårder  - "Sveriges snålaste man” eller Sveriges ekonomiskt smartaste person?
  • hälsa och ekonomi
  • hushållsekonomi
  • spartips

Günther Mårder - "Sveriges snålaste man” eller Sveriges ekonomiskt smartaste person?

Han är känd som Sveriges snålaste man och blir lycklig av att spara. Pingis Hadenius och Nordax-Hanna ställer frågor till Günther Mårder om konsumtion och sparsamhet. Här kan du läsa svaren på några av frågorna. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas podcast .

Vissa säger att du är “Sveriges snålaste man”, vad säger du om det?

“Sveriges ekonomiskt smartaste person” vore ju häftigt istället men det vore förmätet. Det rymmer så mycket negativa dimensioner med snålhet, för det får en lätt att känna att detta är ett beteende som går ut över andra. Det är viktigt för mig att det inte går ut över andra än de allra närmsta och det är familjen. De kommer inte kunna undvika det. Men andra människor ska inte märka det.

Är det trendigt att vara snål nu när det är lågkonjunktur?

Går man tillbaka för 5 år sen var det ingen som var intresserad av hur man skulle leva snålt. Nu är det ett helt annat intresse. Jag är ju mycket av en konstant och vart tionde eller vart femtonde år så blir jag helt rätt. Till och med mina kritstrecksrandiga kostymer har ju blivit helt rätt nu. De som varit hopplöst ute i 10 år. Allt går i vågor.

Varför konsumerar vi mer och mer?

Vi människor är omättliga om vi inte tyglar oss. Det gäller allt i konsumtion. Du går och köper den finaste handväskan du kan tänka dig men så kommer du likt förbaskat hitta en ännu finare efter att den blivit vardag. Första veckan är magisk men med tiden blir detta ett normaltillstånd. Det blir en del av din personlighet. Och för varje dag som går blir livet lite sämre. Du börjar ju slita på handväskan eller på bilen. För att bara komma upp till den gamla nivån måste man köpa en ny bil eller ny handväska efter bara ett år. Du kommer aldrig bli nöjd om du springer det här racet i ständig jakt på konsumtions-kickar för att nå nästa nivå.

Nordax image

Hur kan man njuta av att vara sparsam?

Allting handlar om vanor och vanor tar tid. Det kräver en målbild för att göra stora förändringar och som uppfattas som en negativ dimension i vårt liv. Det är samma sak med träning. Det tar emot för de allra flesta att komma igång och börja träna om man inte gjort det tidigare. Men man kommer att vänja sig vid det där och sen efter några veckor, ja då har det blivit det nya normala. Då mår du istället dåligt om du inte hinner träna.

  1. Sätt en målbild: Fundera över hur du vill att ditt liv ska se ut och ställ frågan “Hur stort är gapet mot hur livet ser ut idag?” och där någonstans har du målbilden. Du vill sträva efter att nå något och du vet att du ska täppa till ett gap.
  2. “Hur stora uppoffringar är jag beredd att göra för att nå dit?” I nästan alla typer av målbilder finns ekonomi inblandat.
  3. Diskutera med andra: Det är lite som med nyårslöften. Ju fler du berättar det för, desto högre är sannolikheten att du kommer känna skuld och skam om du bryter det. Därför får du en social dimension av trycket på dig att faktiskt leva upp och realisera det du sagt. Ju jobbigare blir det att bryta, desto bättre blir det. Det blir enklare för dig att ta dig igenom de där tuffa stunderna.

Varför började du spara så mycket?

Vi har nog alla lite olika personliga läggningar. Jag och min bror var väldigt olika. Han var mycket här och nu. Man kunde se det redan när lördagsgodiset kom när vi var små. Han åt upp och kunde bjuda bort påsen till alla som satt i TV soffan. Jag la istället undan en del. Ibland kunde jag hitta gammalt godis som torkat för att jag sparat det så länge. Det var känslan att ha tillgång till. Att känna att jag har friheten att närsomhelst kan jag plocka fram godis om jag vill. Men jag behöver inte göra det. Att lära sig tygla sig själv. De funnits som ett personlighetsdrag genom hela livet.

Vilka är dina bästa spartips?

Börja med måste-utgifterna, som maten till exempel. Matpriserna har stigit med 30% de senaste två åren, den högsta prisökningen som vi sett sedan tidigt 50-tal.

  1. Köp mat med kort datum: Butiker sänker priset på varor med kort utgångsdatum. Två dagar innan bäst-före-datum sänker de med 30%, en dag innan med 50% och samma dag kan det bli 70-90% rabatt. Att anpassa din matsedel till vad du kan få tag på till riktigt lågt pris kan ge en otrolig effekt på matbudgeten. Då slår man håll på den här myten om storhandlingen.
  2. Omförhandla bolån: Se över fasta utgifter som har stora prisskillnader men där det inte finns någon skillnad i kvalitet. Bolån som en typisk sån sak. Ett bolån på 3 miljoner är ett bolån på 3 miljoner oavsett om det är en statlig bank, storbank eller nischbank. Då gäller det att förhandla räntan. Det kan göra riktigt stor skillnad.
  3. Ifrågasätt dina inköp: Gå in på kontoutdraget som regel en gång i kvartalet och se alla kostnader som du haft.Titta på varje rad och fundera över: Är det här rimligt? Vilka inköp var mest nödvändiga? Vilka var de minst nödvändiga? Om du har en utmaning i ekonomin, börja planera att dra ner på de onödiga utgifterna som inte tillför lycka eller löser något viktigt och riktigt problem i ditt liv.

Vill du ha fler tips? Lyssna på En Economistas podcast

Innehållet till intervjun är baserat på En Economistas podcast: Avsnitt 16 med Günther Mårder: Så blir du Sveriges smartaste sparare

Lyssna här


Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank