Sätt en budget och kom i sparform
Visst är det jobbigt att komma på saker för sent? Att ni skulle börjat semesterspara i god tid eller byggt upp en buffert ifall tvättmaskinen skulle gå sönder. Nu är det nytt år och dags att göra om, göra rätt. Här kommer därför några tips på hur du upptäcker onödiga utgifter och kan spara lite mer varje månad.
Vad är en rimlig budget?
Vad är egentligen “normalt” att lägga på shopping respektive boende? Och hur mycket bör du spara under 2023? Ett enkelt sätt att få en överblick är att använda 50/30/20-regeln där basutgifterna bör utgöra ca 50 % av din budget, 30 % får gå till sånt som är mindre nödvändigt och 20% läggs på sparande eller för att betala av på eventuella lån. Hur fördelningen ser ut beror förstås på vilka dina sparmål är. Planerar du att spara till en kontantinsats? Då kan det vara bra att lägga mer än 20% av budgeten på sparande.
- 50% - Basutgifter ( Boende, försäkringar, mat, transport)
- 30% - Nöjen ( shopping, äta ute, abonnemang - Spotify, Netflix, resor )
- 20% - Sparande
Det finns många smarta appar som hjälper dig med budgeten, en av dem är Dreams. Här kopplar du ditt konto eller betalkort till appen och du får en tydlig överblick över dina utgifter. Appen upptäcker t.ex. sk. utgiftstjuvar och ger dig smarta spartips.
Vilka kostnader kan du dra ner på?
Nöjen går såklart alltid att dra ner på om man vill, men glöm inte att du antagligen också kan minska dina fasta kostnader. Kanske är de fasta kostnaderna onödigt höga eller har du abonnemang som du inte utnyttjar? Känns det motigt att kolla om det finns ett billigare elavtal? Då kan Appen Påmind vara en bra lösning. Den gör nämligen detta åt dig. Här samlar du alla avtal på ett ställe och får dem utvärderade och omförhandlade. Detta sker löpande och det enda du behöver göra är att acceptera eller avböja.
Har du flera smålån? Då kan det vara smart att samla dem i ett enda lån för att sänka månadskostnaden. Med ett enda lån är det också lättare att ha kontroll på utgifterna.
Är det alltid en fördel att samla sina lån?
Ja, flera mindre lån är oftast betydligt dyrare var för sig än ett större. Det beror på att små lån ofta har högre räntor. Dessutom läggs det på avi- och administrationsavgifter på respektive lån. Många bäckar små, blir stora kostnader i längden. Har du dessutom fått högre lön sen du tog dina tidigare lån? Då har du möjlighet att få ännu bättre villkor och lägre ränta när du samlar dina lån till ett.
Äger du en bostad som är belånad till max 85% av marknadsvärdet? Då kan du välja samla dina lån i ett bolån. Att låna med bostaden som säkerhet innebär ofta bättre villkor och lägre ränta jämfört med ett privatlån utan säkerhet.
Hur stor buffert ska jag ha?
Att spara för att säkra en stabil ekonomi även i svårare tider, kanske inte känns jättekul. Däremot så kommer en buffert innebära ett större lugn i vardagen. Man brukar rekommendera att ha tre månadslöner på ett sparkonto. Kom ihåg att du kan dra ner på dina fasta kostnader för att kunna spara mer varje månad. Ett sparkonto* med rörlig ränta passar bra för buffertsparande. Då kan du sätta in och ta ut pengar när du vill.
Läs mer om våra sparkonton
Hur mycket ska jag spara till pensionen?
Pensionen kan kännas långt bort och omotiverat att spara till. Men innerst inne vet du att den är viktig den med. Även om du har en tjänstepension (den delen du får från jobbet) så bör du spara utöver den för att säkra en bra levnadsstandard som pensionär. Ett riktmärke är att spara 3-5 % av din inkomst. Så tjänar du 25 000 kr, bör du alltså spara omkring en tusenlapp varje månad.
*Insättningsgarantin
Nordax sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Du har rätt till ersättning för din sammanlagda kontohållning med upp till 1 050 000 kronor. Ersättningen gäller per kund och institut. Om du har ett konto som du delar med en annan kontohavare så räknas varje person för sig. Ersättningen påverkas inte av om du har skulder till banken. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för dig inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Ersättningen betalas ut genom en överföring till ett konto eller genom en utbetalningsavi. Bor du utomlands får du en check