Alla artiklar

Nordax Image
  • boendeekonomi

Jag är livrädd för framtiden

Johanna Elmblad skulle just starta eget företag. Då ville hennes sambo separera. Mitt i pandemin börjar en hopplös jakt på fast anställning för att kunna få bolån. – Det jag oroar mig mest för just nu är att jag inte kommer ha någonstans att bo och att inte ha mina barn, säger hon.
Det är vinter och Johanna Elmblads man har just flyttat ut ur den gemensamma lägenheten. Det var på midsommar som han berättade att han han ville separera.
– Jag blev ledsen och chockad såklart. Jag var inte redo att sluta kämpa för vår familj. Samtidigt var jag kanske inte förvånad heller, säger hon.
Johanna är eftertänksam och väger varje ord noga innan hon svarar. För drygt tio år sedan träffades Johanna och hennes ex-sambo på sin dåvarande arbetsplats. De fick barn, förlovade sig och byggde upp ett hem och liv tillsammans.
– Han har alltid tjänat mer pengar än mig och kommer från en mer resursstark familj än vad jag gör. Vi köpte en bostadsrätt tillsammans och fick hjälp av hans familj med kontantinsatsen, säger hon. Senare gick Johanna in med en summa i lägenheten också
– ett förskott på ett arv. Allt såg så lovande ut i våras. Johanna hade just utbildat sig till föräldra- och familjecoach.

"Jag kunde inte starta eget företag för jag fick inget bolån då"

– Det är första gången jag har en riktig utbildning. Jag var redo att starta eget företag, komma i gång med mitt liv och stå på egna ben, säger hon. Affärsplanen skrevs och sommaren kom. Med den också chocken att sambon ville separera. Här fick Johanna lägga sina företagsplaner på is.
– Jag kunde inte starta eget företag för jag fick inget bolån då, så allt sprack där, säger hon. I stället började hon söka arbete. Mängder av jobb. Men pandemin har påverkat arbetsmarknaden och det har varit många sökande på varje tjänst.

"Det jag oroar mig mest för just nu är att jag inte kommer ha någonstans att bo"

Samtidigt lyckades henne ex-sambo få ett förstahandskontrakt på en hyreslägenhet.
– Det är superbra för mina barn och honom. Jag är kvar i vår bostadsrätt, men den kommer att behöva säljas snart eftersom han inte kan stå på hyreskontrakt och ha kvar en bostadsrätt, säger hon och fortsätter:
– Antingen måste jag hitta medel för att köpa ut honom, eller så måste jag hitta en annan lägenhet. I dagsläget kan jag inte ta något lån alls, jag behöver ett jobb först, säger hon. Oron är stor och Johanna är både orolig och stressad.
– Det jag oroar mig mest för just nu är att jag inte kommer ha någonstans att bo, att jag kommer behöva sova på någons soffa och inte ha mina barn, säger hon. Allt fokus ligger på att hitta ett jobb och försöka lösa bostadssituationen.
– Jag har inget annat val än att försöka ha en målbild att det ska lösa sig. Jag fortsätter söka så många jobb det går för mina barns skull, säger hon. När framtiden är så oviss är det svårt att tänka klart. Men trots att måendet pendlar från sekund till sekund, finns kraften kvar i henne.
– Jag är kompetent och jag borde haft ett arbete redan om det inte vore för pandemin. Jag är resursstark i mig själv. Men samtidigt gäller det att överleva här och nu. Jag är livrädd för framtiden, säger hon och ögonen blir blanka.
Johannas tips:
  • Stå i bostadskö.
  • Ha ett eget sparande och en egen backup.
  • Investera i både utbildning och jobb och stå på dig - din karriär är lika viktig som någon
    annans.
Namn: Johanna Elmblad
Ålder: 37
Familj: Separerad, två barn 7 och 4 år
Bor: Vällingby utanför Stockholm
Yrke: Arbetslös, utbildad föräldra- och familjecoach
Ingen fast anställning? Vi hjälper dig med bolån.
Nordax Bank
Nordax Bank AB (publ)
Organisationsnummer: 556647-7286
Styrelsens säte: Stockholm
+46 (0) 8-508 808 00
nordaxgroup.com