Fler artiklar

12 sätt att sänka dina elkostnader
  • spartips
  • hushållsekonomi

12 sätt att sänka dina elkostnader

Med risk för (el)-chock, i höst och vinter kan elpriset bli dubbelt så högt som förra året enligt en prognos från Bixia. Mest drabbat är södra Sverige. I Malmö räknar man med att snittpriset kan bli lite över 3 kr per kilowatt-timme. Om det helt säkert blir så vet ingen. Vädret har nämligen en stor inverkan på elpriserna. Men oavsett prisnivå, kommer det inte vara billigt med el. Här är därför några smarta spartips för att sänka dina elkostnader.

1. Jämför elavtal

Innan du börjar snåla på elen hemma kan det vara värt se över ditt elhandelsavtal alltså ditt fasta eller rörliga elavtal. Det enklaste sättet är att använda en jämförelsetjänst som t.ex. appen Mina Tjänster. Där ser du om det finns billigare alternativ på marknaden. Du kan även avsluta avtal eller byta till förmånligare förslag direkt i appen.

2. Ta reda på vad du använder elen till

Genom att sätta en elmätare i eluttaget kan du se direkt hur mycket en apparat drar. Kanske har du äldre apparater som också drar mycket el i standby-läge? Tänk på att till exempel även mobilladdare som sitter kvar i eluttaget drar el i onödan.

3. Släck lampan

Det är onödigt att ha lampan tänd när ingen är i rummet. Om du har svårt att komma ihåg att släcka, använd en timer! Se även till att använda lågenergilampor eller LED-lampor. Lågenergilampan förbrukar 80% mindre el och håller tio gånger så länge som en vanlig glödlampa.

4. Sänk eller höj temperaturen

De hushållsapparater som kyler eller värmer drar generellt sätt mest el. Hit hör t.ex. kyl och frys, diskmaskin, tvättmaskin och el-element. Vilken temperatur har du i kylskåpet, är den onödigt låg? Och behöver du verkligen tvätta i 60 grader? En tvätt i 40 grader kräver bara hälften så mycket el som en tvätt i 60 grader.

5. Städa bakom kylen

När städade du bakom kylen och frysen senast? Många av oss slarvar nog med det. Men för att spara el bör du damma av slingorna på baksidan av kylen och frysen. Då behöver kylaggregatet inte anstränga sig mer än nödvändigt.

6. Frosta av och fyll frysen

Frosta av frysen ungefär en gång om året. Det är också viktigt att hålla den välfylld. En full frys drar nämligen mindre el. Det är alltså helt ok att köpa på dig mer än ett paket glass.

7. Micra maten

Ja, men faktiskt. Det är inte helt fel att värma maten eller till och med tillaga den i micron - iallafall om du vill spara på elen. Micron drar mycket mindre el än en vanlig ugn, varmluftsugn eller spishäll.Och då ska vi inte börja snacka om sallad...

8. Kör full diskmaskin

En diskmaskin gör av med ungefär 1 kWh el per gång. Det är lika mycket el går åt till en lågenergilampa som är tänd i 91 timmar. Därför är det smart att bara köra diskmaskinen när den är full.

9. Ta reda på hur mycket el apparaten drar

Kolla energimärkningen innan du köper till exempel en ny TV, dammsugare eller kylskåp. Den anger hur mycket energi maskinen använder. Helst bör du använda en som är A-klassad. Kanske kan det bli billigare på längre sikt att investera i en lite dyrare TV om den samtidigt är energisnål?

10. Undvik att jobba hemifrån

Att sitta hemma och jobba drar faktiskt en del el - helt i onödan. Förutom att datorn drar el, använder du kanske diskmaskinen i större utsträckning osv. Har du möjlighet, gå in till kontoret. Och ta för all del med dig mobilladdaren och ladda så mycket du bara kan.

11. Ha alltid powerbanken redo

Man vet aldrig var det kan finnas fri tillgång till el. Det gäller att ta vara på chansen att ladda. Ha till vana att alltid ha med dig en powerbank. Eluttag finns på fler ställen än du kan ana. De kan t.ex. finnas på tåg, bussar, cafeer eller hos närmaste grannen.

12. Bli en nattuggla

Har du ett timprisavtal kan det löna sig att vara uppe på natten och konsumera el. Då är efterfrågan på el lägre och därmed även elpriset. Risken är att du kan göra dig osams med dina grannar men det kan det vara värt. Dra igång och dammsuga, starta diskmaskinen och ladda allt som går att ladda som t.ex.elbilen om du har en sån.

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank