Spartips och hushållsekonomi

Så bygger du barnens ekonomiska självkänsla
hälsa och ekonomirelationsekonomihushållsekonomi
15 april 2024

Så bygger du barnens ekonomiska självkänsla

Barn gör som du gör, inte som du säger! Närmare 90% av alla barn tar med sina ekonomiska beteenden hemifrån. Hur ger man dem rätt förutsättningar för att bli ekonomiskt självständiga och få respekt för pengar utan att skapa stress? Pingis Hadenius och Nordax-Hanna tar upp sina erfarenheter och ger tips kring hur du lär dina barn hantera pengar på ett sunt sätt. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas Podcast.

Läs mer
Så får du råd med drömsemestern

Våren närmar sig och det är dags att damma av solglasögonen och börja planera semestern! Men hur undviker man att den blir onödigt dyr och hur löser man det ekonomiska när kompisars barn följer med? Och framförallt; vad gör vi med husdjuren? Pingis Hadenius och Nordax-Hanna diskuterar semester och ger sina bästa tips. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas Podcast.

Läs mer
Günther Mårders lärdomar från skilsmässan och tips för en jämställd relation

Kan en Spara och en Slösa vara lyckliga tillsammans? Hur tar man upp ekonomiska frågor med sin partner? Ska den som tjänar mer också betala mer? Vi ställer frågor till Günther Mårder om relationer, separationer och jämställd ekonomi. Här hittar du svaren på några av frågorna. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas podcast.

Läs mer
8 ljusglimtar under 2024

Det är lätt att deppa ner sig i alla dåliga nyheter och orostankar kring ekonomin. Men allt ser inte så mörkt ut.Tro det eller ej, men det finns faktiskt ett antal ljusglimtar att glädjas över. Här listar vi några av dem!

Läs mer
Smarta spartips till dig som är singel

Är du singel och bor själv? Vare sig du valt singellivet eller är på jakt efter den rätta så är det ett faktum att det är dyrare att inte ha någon att dela boendekostnaderna med. Det är nästan dubbelt så dyrt att bo själv jämfört med att leva i en samborelation. Men misströsta inte, vi har sparknepen till dig som lever i ett singelhushåll!

Läs mer
10 billiga och roliga saker att göra på semestern

Behöver du tips på roliga saker att göra i sommar som inte får kosta skjortan? Här är några prisvärda och roliga sommarfavoriter:

Läs mer
9 frågor till juristen Nadja om pengar och paragrafer

Juridik kopplat till din ekonomi är viktigt att ha koll på, framförallt innan du går in i nya livsavgörande händelser. Pingis Hadenius och Nordax-Hanna reder ut frågor om pengar och paragrafer tillsammans med Nadja Hatem, grundare av legal-techbolaget och juristbyrån Kliently. Vill du höra precis allt som sas? Lyssna på en Economistas podcast.

Läs mer
Günther Mårder  - "Sveriges snålaste man” eller Sveriges ekonomiskt smartaste person?

Han är känd som Sveriges snålaste man och blir lycklig av att spara. Pingis Hadenius och Nordax-Hanna ställer frågor till Günther Mårder om konsumtion och sparsamhet. Här kan du läsa svaren på några av frågorna. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas podcast .

Läs mer
Dags att deklarera? Skatteavdragen du inte vill missa

Det är lätt att missa alla skatteavdrag du kan göra. Här kommer därför en lista från oss med avdrag som du inte vill missa. Och du, vänta inte tills 2 maj, ta fram din deklaration nu och få det gjort. Det kommer kännas så bra efteråt.

Läs mer
5 sätt att rensa ut och spara/tjäna pengar

Vi människor tenderar att samla på oss saker som vi egentligen klarar oss utan. Men nu när det är nytt år, vore det inte läge då att börja rensa lite? Det fina med det är att det inte bara är oerhört tillfredsställande, du kan tjäna pengar på det också. Här är våra 5 tips på att rensa ut som ger dig extra cash.

Läs mer
Alexander Norén svarar på 12 frågor om lågkonjunktur

Vilka signaler ska man hålla koll på i rådande lågkonjunktur? Vad kan jag skära ner på för att klara ekonomin? Är det läge att investera på börsen? När vänder det? Och vad kostar egentligen en lunch i SVT:s personalmatsal? Nordax-Hanna och Pingis Hadenius reder ut viktiga frågor tillsammans med SVT:s Ekonomikommentator Alexander Norén i En Economistas podcast. Några av svaren från intervjun kan du läsa här.

Läs mer
Köpa eller leasa bil - vad ska jag välja?

Står du i valet och kvalet om du ska köpa eller leasa en bil? Det finns såklart både för- och nackdelar med båda alternativen. Det beror helt enkelt på vad som passar din situation, ekonomi och vilka krav du har. Här går vi igenom skillnaden mellan att köpa och leasa en bil.

Läs mer
Hälsonomi

Hälsonomi

Hur påverkar pengar och ekonomi måendet och relationer? Går det att bli av med ekonomisk oro? Hur ska vi dela på utgifterna om vi har gemensam ekonomi men olika lön? Och hur tar jag tag i min ekonomi - utan att det känns jobbigt? Här hittar du tips, inspiration och svar på de frågor du antagligen funderat på.

Hälsonomi

Frågor?

Hitta svaret på din fråga eller kontakta oss.

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank