Alla artiklar

Alexander Norén svarar på 12 frågor om lågkonjunktur
  • hushållsekonomi
  • hälsa och ekonomi

Alexander Norén svarar på 12 frågor om lågkonjunktur

Vilka signaler ska man hålla koll på i rådande lågkonjunktur? Vad kan jag skära ner på för att klara ekonomin? Är det läge att investera på börsen? När vänder det? Och vad kostar egentligen en lunch i SVT:s personalmatsal? Nordax-Hanna och Pingis Hadenius reder ut viktiga frågor tillsammans med SVT:s Ekonomikommentator Alexander Norén i En Economistas podcast. Några av svaren från intervjun kan du läsa här.

1. Är vi i en riktig lågkonjunktur nu?

Ja, nu är det svart på vitt. Nu ser man det i statistiken, i försäljningssiffror och även arbetslösheten tickar på.

2. Varför händer det?

Det är främst inflationen som orsakat den här räntechocken och det är den urgröpta köpkraften till följd av det som ger en ekonomisk traditionell kris. Vi handlar mindre, vi går mer sällan ut och käkar och det blir färre som behöver extra hjälp på helgen på fiket osv. För att inte tala om byggindustrin…

3. Var i lågkonjunkturen är vi?

Det finns olika sätt att mäta det på men oavsett hur man mäter kan vi nog säga att vi är tidigt i den, tyvärr. Men det man möjligtvis skulle kunna hoppas på är att den inte blir så djup.

4. Vad är skillnaden den här gången?

Som det ser ut just nu verkar den inte bli lika djup som tidigare kriser, om inget oförutsett händer i världen. Senaste gången vi möttes av panikrubriker var under Finanskrisen 2008 - en global finanskris som sen blev en realekonomisk kris. Skillnaden då var att företagen inte gjorde sig av med personal bara för att downsiza lite för att förbättra siffrorna och skylla på lite lågkonjunktur - nej, det var verkligen att orderboken var tom. Man var helt enkelt tvungen att lägga ner verksamheten ett tag.

5. Vilka positiva tecken ska vi leta efter?

Det sjuka är att man får anledning att fira någonting dåligt. Det beror helt enkelt på vad man tittar på. Tittar vi på inflationen och räntan, ja då ska vi egentligen fira att ekonomin går dåligt och folk får sparken. Det är helt bisarrt. Men det är så det är. Det är tecknen vi ska leta efter. Om arbetslösheten stiger och ytterligare tillväxt går ner. Det är det som kan vara bra för inflationen och som i slutändan kan leda till en räntesänkning.

6. När kan vi förvänta oss en räntesänkning?

Riksbankschefen är rädd för att flagga för att faran är över för tidigt. Att skapa en känsla av att nu kan vi börja lätta på plånboken igen. Enligt Riksbanken är det först i slutet av 2025/2026 som vi kommer ha vår första sänkning. Marknaden däremot tror inte det. Den tror att sänkningen kommer någon gång redan under 2024. Om marknaden har rätt vet vi inte. Men Riksbanken vill i alla fall intala oss att dra åt svångremmen och hålla den ihopdragen ett tag till.

7. Vad kan göra att Riksbanken höjer räntan igen?

Att inflationen inte fortsätter ner i samma stadiga takt. Men nu när vi har fått svart på vitt att tillväxten backar, att vi har formell lågkonjunktur, då är det snarare ett tecken på att inflationen kommer att fortsätta nedåt.

8. Har du förändrat något i din vardagsekonomi?

Jag har börjat planera framåt. Hur länge ska vi bo som vi gör? Ska vi downsiza på något sätt för att få ner belåningen? Här och nu handlar det om att snåla på sånt man inte behöver. Jag har ändrat livsstil när det gäller mina vardagsvanor. Till exempel cyklar jag till jobbet. Då får jag motion och sparar pengar på transporten och jag lyssnar på poddar - trippel win! Sen tar jag med mig min lunchlåda och sparar en hundring eller 150 kr beroende på var man går. I SVT:s personalmatsal kostar lunchen fortfarande 99 kr!

9. Finns det något härligt i att vara mer vardagssmart?

Jag mår mycket bättre av att cykla och få motion. Men jag utelämnade en sak som inte var så härlig. Det var förra vintern när det var så dyrt med el. Då var vi nere på 13 grader hemma och då tyckte till och med jag att det var jobbigt. Nu är det lite bättre med elpriserna. Jag bor i ett hus som bara läcker och det är svårt att göra någonting åt. Nu har jag ändå 18 grader. Det kostar jag på mig.

10. Kommer lågkonjunkturen att förändra vår livsstil?

Jag tror att vi kommer att upptäcka att vi kan leva på ett annat sätt. Vi kan ändra våra vardagsvanor. Det som påverkar är vad andra gör. Ta det här med lunchlådor. När inte så många går till den där matsalen dit man gick för att hänga lite, utan alla hänger i pentryt istället. Ja, då blir det det nya normala.

Och även om vi får det bättre sen igen, kommer vi antagligen fortsätta att ha lunchlåda eftersom det blivit en rutin. Min cykelvana kommer att hålla i sig. Jag kommer inte gå tillbaka till att åka kollektivt eller bil bara för att jag kan - jag mår ju bra av att cykla.

11. Vad ska vi tänka på under 2024?

Om vi tar det här med räntor och bolån och frågor som “Har jag råd att bo kvar?” Tänk efter om det finns något annat du kan skära ner på innan du tar ett sånt steg. Du vill inte göra det i panik. Du vill inte stressa fram ett sånt beslut. Köp dig tid. Fundera på vad det egentligen är som du måste göra något åt.

12. Är det läge att investera på börsen nu?

Ska jag lägga mina besparingar i aktier eller inte? Det är en evig fråga där svaret är detsamma oavsett när du ställer den. Svaret beror helt enkelt på vilken tidshorisont du har. Är det en investering eller en spekulation?

Ska du investera tänker jag +10 år och i det fallet, ja börsen. Den har en genomsnittlig avkastning på 6-7%. Det är bättre än dagens sparkonton som toppar 4%. Visserligen är sparkonton en säker sparform men sett över lång tid är det helt rätt att ha pengarna på börsen.

Men ska du ha pengarna de närmaste åren och du lägger dem på börsen - då spekulerar du. Då ska du försöka outsmarta de smartaste spekulanterna i hela världen. Lycka till, säger jag. Det är jättesvårt att tajma upp - och nedgångar på börsen.

Mitt svar är därför, välj börsen om du ska vara där i mer än ett decennium och se då till att köpa aktier i bolag som du tror på eller försök att skapa en bred portfölj. Eller köp en indexfond med så låg avgift som möjligt.


Vill du ha fler tips? Lyssna på En Economistas podcast

Innehållet till intervjun är baserat på En Economistas podcast: Avsnitt 10 med Alexander Norén “När vänder ekonomin” Lyssna här

Nordax image






Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank