Alla artiklar

Starta eget? Så säkrar du din privatekonomi
  • spartips
  • hushållsekonomi

Starta eget? Så säkrar du din privatekonomi

En snillrik idé och en affärsplan är en viktig del när du startar eget men hur säkrar du din privatekonomi? Här är våra viktigaste ekonomitips till dig som drömmer om att bli din egen chef.

Se till att ha en ordentlig buffert

Hur bra affärsidé du än har så är det sällan allt går exakt enligt planen och att företaget går plus den första tiden. Säkra upp med en rejäl buffert. Vår rekommendation är att du sparar ihop till 5 nettolöner (lön efter skatt) innan du går över till att bli egenföretagare på heltid.

Gör en budget för dina privata kostnader

Gör en budget för din privatekonomi. Även när du äger ett företag kommer du att behöva betala hyra, räkningar, mat osv. Räkna ihop dina månadskostnader och engångsutgifter. Den summan ger dig en bra uppfattning om hur mycket ditt företag behöver gå med vinst för att du ska gå runt, utan att du ska behöva nagga på din buffert.

Reservera pengar för skatt och egenavgifter

Om ditt företag drivs som enskild näringsverksamhet tar du inte ut lön till dig själv. Istället gör du egna uttag när du behöver pengar privat. Dessa uttag beskattas inte per automatik utan det du betalar skatt på är företagets vinst. Du behöver bokföra alla uttag och ju mer du tar ut desto mindre blir företagets egna kapital. Glöm inte att se till att reservera pengar till skatt och egenavgifter varje år.

Samla dina lån

Minska onödiga kostnader

Undersök möjligheterna att sänka dina fasta kostnader. Det är ett effektivt sätt att få mer pengar över varje månad och minska pressen på att ditt företag ska generera en hög vinst den första tiden.

  • Rensa bland dina abonnemang: Appen Mina Tjänster samlar alla dina abonnemang på ett ställe som mobilabonnemang, streamingtjänster, elavtal, försäkringar. Den kollar också automatiskt om det finns billigare alternativ. Du kan enkelt avsluta abonnemang eller byta till billigare direkt i appen.

  • Samla dina lån: Har du många lån och krediter, samla dem i ett lån med lägre ränta och slipp flera administrationsavgifter. Äger du en bostad, kan du samla lånen i ett bolån som har lägre ränta än ett privatlån.

  • Sänk bostadskostnaden: Äger du inte din bostad och betalar hög hyra, då kan det vara läge att fundera på att spara ihop till en kontantinsats för att köpa en bostad. Det blir oftast billigare i längden och är i de flesta fall en bra investering som stiger i värde. Hos Nordax kan du ansöka om bolån även om du inte är fast anställd.

Läs mer om bolån

Glöm inte pensionen!

Som egenföretagare behöver du själv ansvara för att du tjänar ihop till din pension. Sparar du 4,5 procent av företagets vinst i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension. Även om pensionen inte känns aktuell just nu lönar det sig att pensionsspara eftersom det innebär skatteavdrag. Du som har inkomst av aktiv näringsverksamhet får göra avdrag för privat pensionssparande med upp till 35 procent av företagets inkomst.

Sätt en deadline och ha en plan B

Även den bästa kan stöta på motgångar. De flesta framgångsrika företagare har misslyckats ett par gånger. Hur länge klarar du dig ekonomiskt om ditt företag inte går runt? Sätt en deadline för hur lång tid du kan ge ditt företag och om det fortfarande inte ger vinst, är det dags att tänka nytt. Är det någon annan idé du vill testa eller ett annat jobb du är beredd att ta om det inte skulle funka?

Sänk dina månadskostnader:

Läs mer om samla lån

Få bolån utan fast anställning:

Läs mer om vårt bolån

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank