Fler artiklar

Receptet på smartare shopping
  • spartips
  • hälsa och ekonomi

Receptet på smartare shopping

Frestelsen att klicka hem varor är ofta stor. Det är lite för enkelt att klicka på köp och vi mår ju bra av det - iallafall för stunden. Det är hjärnans belöningssystem som ger oss dopaminkickar eller en känsla av välbehag när våra behov tillfredsställs

Men till skillnad från att sova och äta är behovet av att shoppa inlärt, alltså något som går att styra över. Här kommer därför våra 5 tips för att lära hjärnan att tänka efter innan ett köp - som både sparar pengar och är bra för samvetet.

Ta en smoothie eller två på Black Friday

Innan du klickar på köp, gå till köket, mixa dig en smoothie och tänk efter om du verkligen behöver den här grejen? Ställ frågor till dig själv: Hur många gånger kommer jag använda den? Hur är kvaliteten? Skulle jag köpt den om den inte varit på rea? Kanske handlar det mer om att du vill känna att du gör ett klipp? Isåfall kanske det är en idé att tänka om och avstå köpet.

Planera dina inköp inför Black Friday

Återigen handlar det om att tänka efter, att undvika spontanköp så mycket det går. Det är lätt att frestas av REA som Black Friday och specialerbjudanden som köp 3 betala för 2 och plötsligt har du tre kaffebryggare som du inte visste att du behövde och antagligen heller inte behövde. Då är det bättre att tänka efter vad du du VERKLIGEN behöver under en tid och vara redo att slå till när rean kommer.

Luras inte av öppet köp

Shopping på nätet gör det allt vanligare att du klickar hem fler varor än du tänkt köpa - bara för att testa dem. Det går ju lätt att skicka tillbaka och de har ju öppet köp 30 dagar. Men så fort vi äger något, knyter vi snabbt ett band till sakerna även om vi inte har ägt dem speciellt länge.

Nobelpristagaren Richard Thaler genomförde ett experiment som påvisade just detta, att vi lägger större värde i saker när vi äger dem till skillnad från innan vi ägde dem - den så kallade endowment-effekten. Av den anledningen är det stor risk att vi väljer att behålla alla varorna.

Köp inte bara för att det är billigt

Billigt kan bli dyrt. Något som är billigt är oftast det av en anledning. Det är bättre att satsa på få bra grejer med kvalitet som håller längre än massa billiga saker som går sönder. Något du säkert är väl medveten om, men skadar inte att påminna.

Håll koll på vad du spenderar

När du betalar på nätet går det idag så snabbt och smärtfritt att du knappt tänker på vad du just spenderat. Om du istället skulle gå till bankomaten och ta ut bunten sedlar du behöver och betala med dem i affären, då blir det plötsligt mer påtagligt. Därför kan det vara bra att använda sig av en app som t.ex. Cash Check som registrerar och kategoriserar dina utgifter så att du får bättre koll. Budget-appen Pennies är också bra. Där anger du hur mycket du får spendera på olika kategorier som matinköp, kläder, prylar osv - med målet att dessa belopp inte får överskridas.

Få fler tips här:

Smoothie Shopping

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank