En historiepodd om tidernas värsta krascher
Sommarspecial från en Economistas podcast!
Häng med på en resa genom fyra omskakande finanskriser som lämnat djupa spår den svenska ekonomin. Perfekt att ha lurarna när ligger på stranden, målar om staketet eller bilar genom sommarsverige. Vem vet, kanske lär du dig till och med något om hur du kan skydda din egen ekonomi mot framtida bakslag.
Lyssna på avsnitten

Finanskrisen 2008
I ett glödhett USA ger banker lån till nästan vem som helst och bostadspriserna fullständigt skenar - tills verkligheten kommer ikapp och allt faller som dominobrickor.

IT-Bubblan
Vi kastar oss in i den digitala eran när alla skaffar modem, köper aktier och sveps med i den totala interneteuforin. Allt, exakt allt, verkar möjligt - tills bubblan spricker.

90-talskrisen
Axelvaddarna är stora och framtidstron enorm. Ekonomin växer och blomstrar – tills allt kraschar. Ena dagen skaldjursplatå på Stureplan, nästa dag ringer en kompis och skriker: "Sälj – innan det är för sent.

Depressionen
Efter börskraschen på Wall Street 1929 går USA från glada jazzår till svält, massarbetslöshet och bankkollaps. Även i Sverige går allt åt pipan när Ivar Kreuger plötsligt hittas död i sin lägenhet i Paris.
Lästips - djupdyk i historiens värsta krascher!
Finanskrisen 2008 – från dröm till katastrof
Under tidigt 2000-tal blomstrade USA:s bostadsmarknad. Banker över hela landet lånade ut pengar till i princip vem som helst – så länge det fanns en fastighet inblandad. Drömmen om att äga sitt hem hade aldrig känts mer uppnåelig. Priserna steg spikrakt uppåt och hade gjort det ända sedan 1990-talet. Det verkade som en evig uppgång - tills allt rasade.
I slutet av 90-talet tog internet oss med storm. Teknikbolagen rusade på börsen, nya startups poppade upp lika snabbt som dagens memes i TikTok-flödet, och ALLA ville vara med. Köpa aktier. Starta bolag. Göra sig en hacka på “det nya”. Tekniken kändes nästan magisk – gränslös. Men sen kom kraschen. Bubblan sprack, börser rasade och bolag försvann över en natt. Kvar stod tusentals småsparare – med tomma konton och en enda fråga: Vad var det som hände?
90-talskrisen – då festen tog slut
Det sena 1980-talet i Sverige var en tid av pudelfrillor, benvärmare, solsveda från solariet – och pengar. Det var glada dagar. Börsen gick upp, arbetslösheten var låg och folk hade pengar att spendera. Optimismen var total. Alla ville äga – och helst göra det med lånade pengar. Och varför inte? Allt pekade ju uppåt. Fastighetspriserna rusade, lönerna steg, och plötsligt kändes det som att hela Sverige kunde bli rikt bara genom att köpa en fastighet eller två. Men som med alla fester tog också den här slut – och baksmällan blev smärtsam.
Depressionen 1929 – en dröm som blev mardröm
Det glada 1920-talet i USA var en tid av fart, flärd och framtidstro. Ekonomin gick som tåget, New York-börsen steg stadigt och optimismen var stark. Folk köpte bilar, dammsugare och aktier – många lånade till och med pengar för att hoppa på tåget mot rikedom. Vad kunde gå fel när börsen bara pekade uppåt? Allt visade det sig.