Alla artiklar

Så klarar er relation en inflation
  • relationsekonomi

Så klarar er relation en inflation

Tuffare tider är här med hög inflation och ökade utgifter. Det är inte bara ett hårt slag mot den egna ekonomin, utan kan även vara en stor påfrestning på relationen. Med mindre pengar att röra sig med blir det viktigare än någonsin att prata igenom hur ni ska organisera hushållsekonomin och vad som ska prioriteras. På det sättet kan ni undvika onödiga konflikter och behålla lusten.

Vilka är våra framtida mål?

Ett effektivt sätt att stärka relationen är att tillsammans prata om framtida drömmar. Är det att renovera, flytta till större bostad, skaffa ett landställe eller kanske ta tjänstledigt och segla jorden runt? Har ni samma prioriteringar? Eller behöver ni komma fram till en kompromiss här? Hur mycket behöver ni spara ihop för att förverkliga dessa drömmar?

Vad värdesätter vi i vardagen?

Prioriterar ni samma saker i vardagen? Vad är viktigt för er? Tycker du att ni går ut och äter alldeles för sällan medans din partner kanske hellre sparar pengarna till en resa? Eller lägger en av er hellre mer pengar på kläder och prylar till hemmet än upplevelser?
Känner ni ofta att ni har olika uppfattning om vad saker får kosta?

Vad lägger vi onödigt mycket pengar på just nu?

Gå igenom tillsammans vad ni lägger pengar på. Finns det något ni båda är beredda att dra ner på för att kunna spara till era gemensamma mål? Det behöver inte alltid innebära att dra ner på nöjen. Hur mycket lägger ni på transport till jobbet till exempel? Kanske är det läge att cykla istället för att lägga pengar busskort eller bensin varje månad? Ni hittar fler smarta spartips nedan:

12 sätt att sänka dina elkostnader
Så sparar du till kontantinsatsen
Så sänker du dina matkostnader
Detox för en shoppingfri månad

Hur når vi dit?

Efter att ni diskuterat igenom frågorna ovan och förhoppningsvis kommit överens är det dags att sätta upp en budget för de gemensamma utgifterna. Här ska det också framgå vilket ansvar var och en av har i budgeten och vad ni behöver göra för att kunna hålla sig till den. Med en budget får ni en klarare bild av vad som ska prioriteras och det blir lättare att förverkliga era framtida mål.

  • Hur mycket ska var och en av er bidra till de gemensamma utgifterna och sparandet?
    Antingen bidrar ni med ett lika stort belopp var varje månad eller procentuellt utifrån vad ni tjänar om era inkomster skiljer sig mycket. Så om den ene av er tjänar 10% mer ska hen också bidra med 10% mer varje månad.
  • Bestäm hur mycket som ska läggas på respektive kategori
    När ni vet hur mycket som läggs i potten varje månad är det dags att bestämma hur stor del som ska gå till respektive kategori. Det kan vara smart att fylla beloppet i kategorin för basutgifter först. Därefter vad ni behöver spara varje månad för era gemensamma mål. Och till sist “Nöjen”.

  • Basutgifter: Bostad ( hyra, avgift, ränta, amortering), el, försäkringar, mat
  • Nöjen: ( streamingtjänster, resor, restaurangbesök, konserter osv)
  • Framtid: Sparande för era gemensamma mål


Ni hittar fler budgettips här: Hur mycket kan jag shoppa för i månaden?

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank